Učitelj

| | = ___ СТАТИСТИКА - 547 милост излива на просвету свих народа у пространоме својем царетву. и српском је племену приступна своја књига и писмо.1)

Доста сам се намучио док сам прибрао тачна дата о срп ским школама у Турској (у једном делу Турскога Царства у Старој Србији и у Маћедонији). Али не жалим све то време и труд, колико жалим што ми се са више страна чинише пре. поне да ова дата не види и не сазна свет! А

Хвала свој оној доброј и племенитој господи и пријатељима, који нам послаше тачне извештаје, Њихова је заслуга сва у овоме послу, па их молимо да нам и у будуће оваке извештаје достављају, те да тим путем сазнајемо тачно стање и развитак наших школа. Тим се много добија.

Све су садашње школе основне, само су две више школе: призренска боговловија и цариградска нижа, гимназија. |

| 1. Цариград (Сопзбап поре) У Цариграду је основна школа са три разреда; Први разред има 18 ученика Други» о» , Четврти — - 5 |

Свега 32 ученика (6]оуе5)

У школи раде два учитеља, а међу ученицима биле су и 4 ученице. Згодно нам је овде прибележити, да се је поред основне школе, у току септембра и октобра месеца, отворио и 1 разред гимназије, с намером да се оснује у Цариграду нижа гимназија. Сада је у 1 разреду 18 ученика, а наставника 8.

У основној школи има сада при крају 1892 године:

у 1 разреду има 48 ученика.

» | » » На. » » ш »„ » па »„ » У » » 14 »

Свега 68 ученика.

Оно што смо саопштили у „Наставнику“ за новембар и децембар, то је било раније.

Ђ Ова статистика била је у рукопису „Голуба“ за 1893 годину, али тамо није штампана.