Učitelj

НАРОДНА ПЕДАГОГИЈА 909

жавати него да буде што независнији. Да у беди не клоне духом, да се ничега не боји; да је одважан извршити што науми то, да богме, свагда мора бити лепо им добро, иначе није карактеран. Свега може снаћи, па чак да га други људи осуђују, ал његова душа мора бити мирна и чиста. Доситије вели: „Не мари ако и добри људи за тобом што зло рекну. само ти пази да ниси крив,“ Нека је милостив. Све што мо„же другоме да учини. Он треба да се учини увек, да туђе милости, па чак и услуге не треба; ал он свагда нек је готов да другом помо не, Од његова имања, ако га има, нека гледа да се и други помогне, ако не, он треба да допусти да се његовим знањем други користи, тим ће иоказати да је племенита срца.

Све су те врлине скупа назвате именом карактер,

Народ нема тог имена, али опет он то све оличава у речи: поттење пи доброта.

Нећу да кажем да се могу лако однеговати карактери. Они су као сунца ретки ал' сјајни. Па као што сунца греју своју околину и дају јој живети, тако исто и карактеран човек у којој околици живи, загрева је И нехотице се на њега угледоју други —подражавајући му и гледајући да буду њему слични. Неки чине то из праве искрене жеље да, и онп буду таки, некџш из сујете, а неки, може се рећи из зависти да други не блиста ни у чему више од њега. Он у срцу нема тих врлина, није идеално за њима занет, а другима чини добро само из сујете. То није прави карактер; ал опет се не м же толико осуђивати, само ако другима добро. чини.

Као што напоменух народна ледагогија и вештина васпитања; са стојала се п састоји се у кратким реченицама, а то су п:еловице и празноверице. -

Некима ми још и не знамо значај, јер су обично у томе наше Српкиње штедљиве Оне одговоре својој ћери на питање: „А заштог“

“ а онима који те њихове изреке при-

купљају, а питање „Зашто“ — одговарају: „Тако је остало од старих.“

Тако се в'ља“ или _не ваља сеоз 7 >

Ја овде износим неке изреке које сам прибрала, са жељом да се то благо нашег народа засебно скупи а тиме се најбоље могу женске бавити.

| Не ваља се

1. Не ваља малу децу тући по табанима неће расти, (Мачва)

„Деци малој развијено је највише чуло пипања. Дечица се обично смеју, јер их тако лако бијење по табанама голица, но у том смеју се загрцну и зацене Па и одрасла деца не могу поднети да их ко голица а на малу децу треба још више пазити.

8. Не ваља допустити странима у вече да љубе малу децу — не могу деца заспати. Или кад пођу, морају оставити ма кончић своје одеће -— да деца могу епавати.

39%