Učitelj

576 НАРОДНА ПЕДАГОГИЈА

Мала се деца узнемире кад их неко у вече узима и љуби, особито ако је особа страна јер и мала деца познају своје домаће. А љубљење мале деце нарочито ноћу, и у уста, није ни здраво, јер се сем других штетних последица, тиме лако каква болест може пренети.

8. Не ваља малој деци пре године слсецати нокте — биће лопови.

Како ее мајке брину за своју децу, да не буду лопови! Па и хрђави родитељи желе да им деца буду добра и поштена. А и иначе не ваља Многима чисто смета кад виде у мале деце израсле нокте, те им радо секу или ломе А како на врховима претију има врло много живаца, лако се повреде, што и код одрасли изазива приличан бол. Каже се да је боље кад мајке саме зубима одгризу нокте деци. То је са свим добро јер мајка најбоље пази. |

4. Не ваља малој деци дати јаје у руке про године јер престане бити анђелак, а на неким местима се каже --- јер неће остарити. -_

Ја мислим да је то ради чистоће, да се не убрљају. Или што мала, деца радо мећу све у уста, те лако прогризу љуску, што им може и у грло отећи.

5. Не ваља отпалу косу бацати по пољу да тице не однесу — болеће глава.

„Девојке пазе на то, а ту св уче уредности.

__Ко баца које куда отпалу косу, види се да је неуредан, јер коса, може тако доспети и у јело, што је доказ нечистоће п неуредности.

6. Не ваља на себи пришивати или крпити што — за шије се срећа,

И ово има смисла, јер се тиме уче да не буду лене него да пре своју одећу прегледају и оправе,и стрпељиве па да одећу скину, поправе и поново облаче. -

1. Не ваља чијоде позајмљивати — поквари се пријатељетво.

Ако ништа друго, може да нас опомене да се пријатељство поквари _ често због какве ситнице, те да обе стране буду свагда пажљиве. Ту је и ова пословица: „Из ствари малене ето брзо големе“.

8. Не ваља шиваћом иглом придевати хаљине, нећемо бити срећни.

Шиваћом иглом приденута хаљина никад није сигурна, јер она“ лако испадне, а може се и осакатити њом

9. Не ваља, кад се чешља, да остане прамен косо неуплетен о ставиће нас срећа.

Где је аљкавост, ту је, разуме се, мало ереће, па се овим хоће да

" нагони га уредност, .

10. Не ваља извлаке (Фијоке) од ормана и сандука оставити отво-. ренз — оговараће нас (Бачка).

У орману се свагда држе боље ствари или новац за то се свагда морају затварати. Из отворена орман', док се макне, можо лако какве | ствари нестати, па после долази поред штете и оговарање домаћице, | како је неуредна.