Učitelj

644 : УТИЦАЈ ОСЕЋАЊА И мисли

да „разноврсност унутрашњега света“, т. ј. опет свестрана активност, даје човеку могућност управљати својом пажњом. На крају крајева, дакле, и овде, као и у случају утицаја осећања, ми долазимо до једних и истих резултата, којима ву полазна тачка погодбе за свестрану активност. Само кад јетих погодаба, могућно је нормално стање здравља, Захваљују ћи њима, или помоћу њиховом, „човек меже у знатној мери утицати на правац својих мисли и уарављати својим осећањима, поставши, на тај начин, јачи од околнсти, које га окружују.“ (Карпентнер).

ПРЕВЕО

- ; Св. 606

ЕЗ ЕЈС ЕЖА НА ВОДООСВЕЋЕЊУ ТЕМЕЉА НОВЕ ЗГРАДЕ ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ У ИВАЊИЦИ. 16 СЕПТЕМБРА 1892 ГОД.

Говорио ДМЕтжое. ДУГ. ОСтевојевљи УПРАВИТЕЉ ОСнОВ, школе

„Дижите школе, деца, вас моле“ 8.Ј. 3. "Пошто је свршено водо-освећење и пошто је призвата благодат Свемогућега да благослови ову започету нашу намеру, узимам слободу ја. као наставник и управитељ овд. основ. школа да на овом месту, на овом почетку нашег заједничког рада проговорим неколико речи. Дужност моја као учитеља омладине, као васпитача оне узданице на којој свет остављамо, налаже ми, да сад приликом првог удара чекића у камен темељац овога светога храма из кога ће се напајати омладина и уздани- | ца наша духом знања и врлина, духом поштења, побожности и пстине, духом родољубља и човечности, –= дадем израза радости, што видим оостварење замисли племенитих побуда, којом се стварају услови од нео“ цењене користи друштву и напретку његовом, што видим потпуно поимање важности узвишеног васпитнога посла, што видим оличење високог ступња духовне развијености и печат жарког родољубља/... Поштовави елушаоци!

_ Да васпитавање и развијање човека тај високи позив, који ваља да је уза само срце не само појединцима него и свему друштву, та крајна сврха, којој теже жеље сваког слободног народа, тај добротворни закон ван кога не може бити никаквог истинског напретка, да васпитање _ човека друштвом, детета човеком, може бити извршено само ако се му-