Učitelj

УНИВ. БИБЛИОТЕКА

(ги 5» 24127

СВЕСКА 8. — АПРИЛА 1898. БЕОГРАД. — ГОДИНА ХН.

| УЧИТЕЉ | ПЕДАГОШКО- КЊИЖЕВНИ ЛИСТ

ВИТОРИНО ФЕЉТРСКИ

„Достојанство, награда и божанственост учитељског позива састоји се у љубави.“

Знаменити Виторино Фељтрски, који је живео у ХГУ столећу, може служити за пример педагозима и нашег времена; па, приступајући опису његовог живота, морамо најпре обратити пажњу на његове бивше наставнике зато, што само истински педагози, који потпуно схватају важност својих обавеза, образују за идући нараштај себи подобне велике учитеље.

Као доказ за то. да наука не заглушује у човеку појезију, може послужити Петрарка (рођ. 1304.-1374 год.) творац сонета, који је такође чувен на позорници наука и тиме, што је упознао Италију са латинским и грчким класичким производи“ ма, које је подвргао оштроумном и стротом критичком претресу давши тиме нови правац, и нови поглед, не само у његовој отаџбини но и у целом ученом свету, до нашег времена.

Најомиљенији ученик Петрарков, и насљедник његовог ра“ да и врлина био је Јован Равенски (рођ. 1352 год) У броју многих просвећених људи, који су образовани у школи овог пдследњег, био је и Виторино е чијим животом и радом ради смо да упознамо наше читаоце. Виторино је имао од своје стра не у разним државама многе знатне ученике и двоици од њих, Францу Прендичаку и Францу Кастиљском обвезани смо за најтачнија дата о животу њиног славног учитеља,

УЧИТЕЉ - Аг