Učitelj

ПЕДАГОШКА ЗРНЦА 655 организам, а други одређује непосредно човека. Једно срество без другог — јалово је

» 23. Сиротиња је мати покварености, а необразованост духа плодна земља на којој се невоља, развија. 2 »

24 Најпре леба, затим светлост, па онда морал »

24 Сиротиња је највећа препрека узвишењу народном. Истребити сиротињу и невољу. а васпитање удесити да буде са свим природно то су звезде, које ће нас извести из невоље, злочинества, порока, етрасти и штетних ефеката.

»

20 Људи који хоће да задовоље свој велики нагон за умним радом, без штете по физичко и морално здравље, треба да окрепе конституцију снажном дијетом, телесним вежбањем и непосредно ведрим духом.

»

26. Оно, што од детињетва видимо, чујемо, осећамо и учимо; даје правац моралном животу и нама неку особеност. Хтети објаснити силу васпитања, значи: сипати воду у Дунав.

»

27. Пијанству се стаје на пут, васпитањем и уништењем сиротиње;

јер, рђаво васпитање и сиротиња најглавнији су извори пијанства, »

28. Учитељи и наставници не познају човека, кога сваки дан имају тако рећи у својим рукама, не знају ништа о његовој спососности за, рад; о његовим потребама; и зато нема никад и нигде праве мере а врло ретко доброг правца у душевном занимању. Е. Рајх.

Х

29 Што се више проучавају узроци сиротиње, то се више увиђа, да оскудица у васпитању, развија у свету највећу сиротињу и највећа влочинетва. Једна од највећих услуга, коју можемо учинити сиротињи то је: сачувати бар њену децу од тако штетног уплива; добро васпитање учиниће да деца буду својим остарелим родитељима потпора и утеха. Дегерамдо.

ВЕКИНАЗИВИУ ШАОДИ

Свака струка или радња људска има свој особити посао им алате којима се он врши, па и језик свој, називе или терминологију своју. Сваки би по томе могао да има и свој особити речник. И није с горега имати такве речнике. јер се тек из њих може видети како једна

44%