Učitelj

656 НЕКИ НАЗИВИ У осн. школи

• «

иста ствар може имати више назива, те се они могу одабрати, На тај начин поједини бољи називи јачају, и све више постају општи, а други слабе и губе се.

И школа има свој речник и своју терминалогију. Тако звани педатошки речници или езциклопедије у другога образованога света су обична ствар. У нас није ни покушај чињен.

Мени падоше нл памет три најважније алатљике у настави Па ности. То су: аеро, плајвав и крижуља. „Плајваз“ се зове још и „оловка“ | или писаљка, а крижуља легиштар, легиштер (деца још кажу и „региштер“) и писаљка, значи час оловку или плајваз, а час легиштар или крижуљу. Једном речи, права збрка. Дешава се, да приправници учитељеки по вежбаоницама кажу деци да изваде писаљке и да пишу; па нека ваде плајвазе а нека крижуље. Види се, да деца не знају шта предавач тражи, шта да изваде. На другом месту кажу да изваде крижуље а деца стоје ис чуђењем се питају: шта то вели млади предавач, јер. она не знају шта је то крижуља, почем га зову легиштер, и обрнуто.

Да се овако различно зову ове ствари уверио сам се и по ревизијама. Па шта да радимог Је ли добро да влада овака разноликостг Није ли боље, да се усвоје једни називи, па да буде свуд подједнако.

Држим да је ово последње извесно.

Па које ћемо онда називе да усвојимог

Да видимо шта који значи, и који би за шта био најзгоднији.

1. Перо. Алатљика, којим се пише мастилом по хартији, зове се

„перо.“ Заштог Зато, што је некада доиста писано пером од тпца, анајвише од гусака. „Гушчије перо“ смо и ми затекли у школи и зарезивали га за писање. Онда су почела да долазе и ова данашња гвоздена. И да су она онда названа гвоздене писаљке, а не пера, можда би најбоље било Но по законима о развитку језика реч перо је већ и онда, значило у школи више ону алатљику којим се пише, него одећу тичију. И зато се то име применуло и за ову нову алатљику. Отуда посде „гвоздена пера“ и „тичија (гушчија) пера“, и ако других пера. и нема, а гвозденога не може ни бити У ствари данас је веома мало и гвоздених. Има их челичних, бакрених и од најразноврснијих металних једињења. По томе, она су 6 Зујма во гвоздена, те, по томе опет, нити су Мера. нити су „гвоздена,“ : Али је ово име толико ојачало, да би га данас тешко било и по: тиснути Џо нашем мишљењу пак, то би била и залудница,ј р не бисмо. имали им бољим да га заменимо. Био би нам на расположењу једини израз писаљка. Али он је сувише широка значења, и обухватио би сваку алатљику којом се пише А њима се данас више називају оне друге две врсте алатљика за писање. Кад је већ овако јако уобичајено, да се готово свуда ова алатљика, за писање мастилом зове перо, онда и нека остане.