Učitelj

ДЕЧЈЕ ИГРЕ 663

жабац, те уги, жабац постане судија, те суди а досадањи судија постане јарац, те јаше жапца. и гради, диже рогове.

И тако се игра све даље и даље продужава.

ж

Никакве особите вештине, нема у овој игри, све иде „на сенте“ нагађајући.

Ова се игра врши у тишини. Један увек уги, један јаше а један стоји поред њих мирно и ово се непрестано понавља, без икаква живља покрета ни телесна, ни умна.

У овој игри ради тело, и то кичмене везе ч киммени мишићи код онога, што уги, за тим мишићи на бутинама код обојице само у разним местима, п најзад и мишићи на рукама у обојице. ЈУмна радња у овој игри је са свим незнатна, јер је нагађање од прилике, на сенте и случајно погађање главно при овој игри.

33. Ношкање. (Прибележено у Крагујевцу и Трстенику). — За, ову игру не треба много простора, свега 8 до + метра у квадрат. Место за игру је ледина, која је мало влажна, ал не много; за једну стопу у квадрат треба или да се трава почупа, или да се сасвим кратко претима опипа: ровита земља баштенека не ваља за овај посао. — Играју је деца свакога узраста и пзмешана. Број играча је произвољан, од два најмање, па на више колико их оће; све једно је оће л бети паран број играч", пли непаран. — За ову игру потребан је перорез или нож, који има шиљат врх. -— Игра се с пролећа, пошто се просуши земља, а ис јевени, кад није земља јако влажна, ал највише лети, кад јака жега не да да се игра лоптом, тад се поседа у ладове, па се ношка. Игра се врло радо, дуго, и много.

%

Који ће да играју, поседају“-у круг, па у среди рашчупају траву, те остане земља колико је могуће чистија. Сад узме један одиграча нож, и почиње да бије — обичво онај, који даје нож, тај и почиње. — Бије се на 12 начина, овим редох: г

1. С длана. Играч намести нож дуж длена, тако да сечиво дође ка претима, а корице ка руци, па га премешне тако, да нож иде мало у вис, па савија у полукругу к играчу, и пободе се врхом у земљу.

2., ( руке. Бије се исто онако као први пут, само што се сад нож не намешта дуж длана, но дуж леђа од шаке.

8. С песнице положене. Отегне се песница, ал тако да палац не дође по врх претију, но десно у ред, те остане слободан жљеб тамо где нокти од претију доватају у длав. Садсе у тај жљеб намести нож тако, да сечиво дође десно, преко палца, а корице лево, и по том се бије, традеђи песницом, и ножем полукруг с десна на лево, и удешавајући да се нож врхом забоде у земљу. Х