Učitelj

664 ДЕЧЈЕ ИГРЕ

4. 0 песнице устрављене. Сад се начини песница тако да палац дође преко претију, и то преко кажипрста, ал тако лабаво, да налад и кажипрст образују један пошири круг; на тај се круг намести нож да Му сечиво иде у десно а корице у лево, и бије се, као и код 8, с десна, на лево, — Неки граде код овог начина песницу тако, да палац савију унутра у песницу

9 С палца. Начини се песница тако. да се палац провуче између кажипрета и средњака, па се песница држи усправљено, те се нож каои | горе намести и бије.

6. С прстију. Опружи се шака, длан се окрене горе, па се намести нож попреко преко претију, сечиво десно а корице лево, па се побије с десна на лево, као и горе. 3

1. С малљића. Окрене се длан горе, савију се средњак и домали,и | притисну се палцем, малић и кажипрет остају отворени; преко њих се намести нож попреко, сечиво десно а корице лево, и бије се као и горе. | 8. Из зуба. Узме се нож за врх у зубе, нагне се напред, мало се. заклати целим телом, и метне нож тако, да се обрне врх на ниже, и да се се забоде у земљу. — Неки бију и овако: Исправи се на колена, узме нож у зубе за крај корица врхом к земљи, па га испусти да незаклаћен падне на земљу, и забоде се.

9. СО чела. Усправи се на колена, узме нож кажипрстом и палцем ва крај корица, принесе га уз чело, и пушта нож да падне одвесно врхом к земљи и да се забоде.

10. С главе. Намести се нож на теме од главе, врх напред а корице натраг, за тим се сагиње главом умерено брзо, те да нож падне вертикално, и да се забоде.

11., (О ушију. Увати се левом руком за десно уво, сад кроз ту руку провуче десну руку и у њу узме нож тако, да врх стоји стегнут средином кажипрета и врхом палца, а корице горе п нешто заметнуте натраг. Сад бије, чинећи покрет само у корену од шаке — остала рука стоји, а мора тако да стоји, саввим затегнута — меће нож предруку а мало у напред тако да се нож у ваздуху прометне, па онда врхом забоде у вемљу.

12. Из руке. Узима се нож средином кажипрета и палцем з! крај корица, и бије се тако, да се врх просто, без преметања; забоде у земљу.

Сваки, од ов х 12 начина, бије се по три пут, и броји се један...

два!. . ттри!..., па се према овоме после памти докле „ге који дошао, и вели

се: „Испустио сам на трећем с длана“, „ја имам један с руке“, „Још ми треба треће с главе,“ и тд.

Кад један испусти, бије други, онај што седи до њега с десна, и после сви редом на десно. Кад поново дође ред на кога, он продужава Ако заборави на чему је стао, иепустио, пропада му све што је дотле имаб, био зарадио, избио, па почиње, на ново сасвим се почетка; ово исто бива, и ако погреши ред које бијење за којим иде, но ако је новак, те још не зна ред, остали му показују.