Učitelj

ПРЕДАВАЊЕ 669

Један човек понесе у варош 18 динара. — Колико је то целих банака колико претичег — Шта има у 8 дин;

За деобу могу се узимати целине и делови, или сами делови, или саме целине. Н. пр. Два човека зараде банку и пб — Колико сваком припада 2

У два стаклета стаје 18 полу-литара вина. -- Колико стаје у једно стаклог — Колико је цели литара 2

Два јагњета коштају 15 дин. — Колико кошта једно јагњег —

За два џака жита добије сељак 19 дин — Колико је добио за један пак И та.

Избор примера зависи од самог наставника, чија је дужност да пази, да су у рачунању заступљене све рачунске радње, а код дељења мора да пази и на то, да се деловима упознају деца са: садржавањем, мером и обичном деобом, као и с целим бројевима (односно количинама).

Па срЕТВЕеНШИНЕ

Кад се пређе половина, најзгодније је одмах прећи на четртине, и то из ових разлога: |, што половине и четвртине имају нечега заједничког; 2, што је и рад с четвртинама далеко лакши од радова са трећинама, петинама и т. д, и 3, што је лакше наћи четвртину од неке, целине било то мере, новца, или ма које јединице, него ма које друге делове сем половине.

Рад са четвртинама заузео би, онако исто као и е половином, један час. Рачунске радње пак е четвртинама, узеле би више часова, не емећући с ума, да све рачунске радње у 1 разреду кроз целу годину, треба да буду проткане задацима у којима има и делова.

И за овај рад треба имати што више материјала: дељивих ствари, новаца, мера и т. д.

Ред у предавању треба да влада онакав исти, као и при познавању е пловинама. Овде се у толико може одступити од реда, што се и половине могу делити на четвртине, дакле, да четвртине постају кад се ти половине на два једнака дела поделе.

Кад се деца тачно упознају с четвртинама као деловима целине; кад ее тачно упознају с разликама између половина и четвртина, — настају рачунске радње као и са половннама. Н. лр.

У једној труби платна 18 и пб метра, Мати скроји за децу од тога платна 3 кошуљице. У једну је кошуљицу стало ди метра, у другој 1 и У, метра, а у трећу стане 1 и у, метра. Колико је утрошила, мати тог платна 2 —— Колико још има 2 ;

Један шавац зарађује дневно 3 и У, дин. — Колико ће да заради/ ва 4 данар —-

Једно стакло хвата 2 п У, литра, Друго је стакло веће 6 пута. Колико је свега —

Неки посао еврше четири радника и зараде 14 дин. — Колико сваком припадаг —

УЧИТЕЉ 45