Učitelj

СТАТИСТИКА 08

тересима осн. шк и о учитељима, ми бисмо му одговорили, у колико се ти напади нас тичу, али кад то говоре људи који су не само мирно гледали како се по цичи и зими селе онолики учитељи прошле зиме, који су не само то гледали и одобравали, него још и сами учествовали и помагали да се учитељи гоне, злостављају и истерују из служ е,а школа да се упропашћује немилиц', кад велимо то говоре такви људи онда ми не налазимо за паме!но ни речи рећи онима који у туђем оку виде трун, а у свом не виде читава брвна.

Земљотрес. — На Велику Суботу (21. марта, о. г.) по подне осетио се у целој Србији доста јак земљотрес, а доцније готово целога априла осећао се по где где е времена на време јачи или слабији потрес. Од овог земљотреса највише су пострадали Јагодина, Свилајнац. Поповић и др. места у моравском округу Геолошки завод наше Вел. Школе одмах је послао два своја члана г Ј В. Жујовића иг. Ђ. А. Станојевића, проф. Велике Школе да проуче појаве ове на месту где су појачи потреси били. По прибраним подацима они су написали свој извештај и штампали га у „Српским Новинама“ од 28. априла, бр. 89. Из тога извештаја види се да центар потреса у Србији није био једна тачка него елиптичан простор између Мораве и Ресаве, пружајући се дужином више правцем тока реке Ресаве. Потрес је био таласаст. Услед тога је земља негде испуцала, а пз пукотина избијала подземна вода с муљем и песком; зграде пак на више места попуцале су, цигле е димњака падале су заошијане, пирамиде на неким гробовима п гвоздене касе у неким трговинама изокренуле су се мало, опет услед таког потреса итд. О свему томе вреди прочитати поменути извештај у „Српским Новинама“, где ће читаоци наћи опширнији опис п објашњења о ускршњем земљотресу у Србији.

Откривање Гундулићева споменика. — Одбор за подигнуће Гундулићева,

споменика разаслао је овај проглас: „На 26 јунија 1893. у 10 сахати ЛИ открива се у Дубровнику

споменик нашом пјеснику:

| Виву Франа Гундулића.

Овијем се начином тура глас у народ да сваки наш родољуб без раз“ лике племена похрли у Дубровник на поклон Гундулићевој сјени, е да се сви у брацко коло окупимоокоовог Споменика, који заједнички подигосмо.

СЕ ТИТА К Е

Буџет министарства просвете у Пруској и Француској. — У Фран: цуској је сала буџет министарства просвете 116 милиона динара од ко-

44%

а ' г