Učitelj

702 ГЛАСНИК

04 месец дана рад у својим школама, а сви учитељи ослобођени ревизије обратили би више пажње на најпотребније предмете, од којих би зависило превођење ученика у с:арије разреде, и не би губили и ово мало времена у припремама и дочецима ревизора п спремању у свима предмети ма и ако они долазе по важности у ред споредних предмата.

На послетку за овако обилажне законских прописа вигурни смо, да би се могло добити и решење Народне Скупштине. која ће се састати 1 јуна ове године.

Учитељи српеки имају разлсга да верују у добру вољу меродавних чинилаца и надају се, да неће за грехове свију сарадника прошло га стања они сами бити кажњени 41

„Стални надзорници“, – Ми смо саоптшил! читаоцима у прошлим свескама како је бив министар просвете поставио неке „сталне надзорнике“ ради упоуке и реда“. Казали смо том приликом да надзорници како их је одабрао бив. министар нити су нити могу бити надзорници_ какви треба да су. Али то сигурно није ни био циљ томе надзору, јер је и сувише јасно било да се тим надзором имао да постигне извесан политички циљ. Није се ни мислимо да се тим што помогне напретКу осн, шк. него да се учитељство скучи што више и натера да само слепо и ропски слуша „власт.“ А већ каква је власт била тада, зна сва Србија. Интересантно би било изнети каквих је било постављених надзорника, јер би међу њима нашли и таких који су пи у свом послу последњи међу друговима својим, а који су требали да надгледају и поучавају друге. Али о том сад не вреди говорити. Садањи г. министар просвете укинуо је овај надзор, уклонио је ово недоношче које се звало „сталним надзором“. То је паметно и заслужује хвалу п иризнање од стране учитељства српског.

0 премештању учитеља. — После оних силних премештања, гањање п отпуштање учитеља за време прошле владе одиста је мучно поправити све што је учињено, штегу школе и учитеља, јер кад се неколико месеци, без обзира на интересе осн. ше. и правду према учите"има, начини онолики русвај. мучно је за кратко време све то поправити. Садањи министар просвете настао је, као што је и обећао, да се поврате на своја места они учитељи који су без оправданих узрока премештани и отпуштани, али, како се и нама чини, неће му бити момогуће да све то изврши у ово доба у свему како би требало. Но због тога што су сад премештени неки учитељи, орган бивше владе напада · јући министра, није могао а да се не дотакне и учитеља. Тај лист с највећом горчином својом узвикује: зар се сад прем пштају учитељи! па даље резонује како је то штетно за школу и на послетку се чуди што орган учитељоки и сад не протествује кад је протествовао онда кад је бив влада премештала учитеље п т. А. Да то говори неко који је и пре овуђивао премештање учитеља, неко који је кад год водио рачуна о ин-