Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 839

„1. Да се што скорије изради рељефна карта Краљевине Србије и српских земаља;

9. Да се изради ручни ђачки атлас Краљевине Србије подељен на округе и атлас српских земаља подељен на области;

3. Да у ђачке атласе уђе само оно, што се изучава у основној школи, те да не буду утрпани; и да се испод сваког нацртаног округа и државе преставе редом све планине поређане по својој величини.“

У Чешкој се употребљује највише атлас, у ком за сваки округ има по 3—4 карте, које се потпуно покривају. На првој карти су само границе и планине округа. На другој су границе, планине и као ново још и реке. На трећој су, поред граница, планина и река још и путови и места, Такав је атлас много Сољи од наших, ади и он није најбољи.

По моме мишљењу још бољи би био атлас у бојама пластично нацртан, на ком би сваки округ био обојен другом бојом, свака вода плавом. бојом, свако брдо нацртано пластично приближно ономе, како у природи изгледа, и у ком би свако важно место, а нарочито варош била нацртана, гле би се виделе најглавније улице и зграде. Све ово треба да буде на карти.

Но као најбољи од свију био би без сумње рељефни атлас у бојама. Али такав атлас не сме издати ни један наш књижар, јер је веома скуп. Само би држава имала смелости да то изврши, И када би то учинила, онда. јој не би требали расписи и казне за сузбијање уџбеника приватних издавача.

- При писању овога атласа г. Стаматовић ве није држао ни једнога начела. На први поглед помислио би читалац, да је хтео кратак уџбеник и да се савесно држао тога начела, али га разуверава последња страна, на којој стоји оглас:

„На знање. Код издавача — књижара браће А. Павловића у Нишу, може се добити од истог писца и „Земљопис Српске земље и Балканско Полуострво“, израђен по програму за ТУ разр. осн. школа и удешен према овоме атласу.

Цена са атласом 60 п. дин“.

Из једног. предмета два уџбеника! То је новина, која се ничим не може правдати.

Када овај оглас прочита, онда читалац може разумети претерану краткоћу овога атласа и зажалити, што писац није са мало више збиље и спреме ушао у посао, који је започео. Ако ико, наши учптељи треба једном да увиде, ди им брзина у штампању умотвора веома много убија углед пред образованијим, људима. Када би пажљивије и лакше свој посао радили и штампали, не би њихови радови тако много изостајали од радова, наших бољих књижевника.

У књизи Стаматовића има 14 карата; Србије, Видин. и Средачке области, Стари Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Далмације, Хрватске и Славонијом са Сремом, Истре, Баната и Бачке, Српске земље, Бугарске, Турске и Грчке.