Učitelj

84() КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

На први поглед види се да су у овом атласу карте читкије него и у једноме досадањем. Ито је најбоља страна Стаматовићева, атласа. Но да, се онв ни у овоме погледу нису приближиле савршенству, које се у осн. школи у овом предмету може постићи, читалац ће увидети, ако прегледа само обале Далмације. И ако је ова земља, нацртана у највећем размеру, опет су њене морске границе тако нејасне, да их једва разликују и они, који имају тачан појам о облику Далмације. Да је узет још већи размер и да је атлас у боји израђен, не би тога могло бити.

Још већа је погрешка, што је писац узео карте у разном размеру, јер докле је 6 области преставио у размеру 1:3 милиуна, а 5 у размеру 1:6 милиуна — три је земље преставио јеу размеру 1: 2 милиуна. Да ће овако неједнако престављање земаља утицати да се и на карти добије погрешан појам о величини једне земље према другој — то је свакоме јасно _јер ученици не умеју по размеру схватати и величину земље.

Величина сваке земље и број становника исписани су изнад сваке карте. И то је добро, јер се ученици уче да их увек на једном месту траже. Али је махна што величина земље није исказата и у односу према Србији, јер је то лакше за децу и што код броја становника није бар поменут и број Срба и других народа, кад писац није хтео помињати ни број становника по вери.

Са колико се пажње писао овај уџбении видеће се из ових пеколико крупнијих погрешака: ,

У карти Србије означен је Медведник на северу а Повлен на југу од Ваљева; у

У карти Старе Србије Проклетија, Бор и Баба нацртане су као упоредне планине, а оне се протежу једна за другом;

У Македонији су означени и Преспа и Бистро језеро једном величином и ако је прво четири пута веће. |

Острва и полуострва Далмације Но тачна, јер им је дат и друкчији облик и размер него што треба.

У карти Видинске и Средачке области нема означених места: Брезника, Сливнице и Цариброда, а у тексту се помињу.

Поред сваке карте стоји и врло кратак и утрпан текст имена, места брда и реке. Равнице нема ни једне.

'Како и кратак текст може бити утрпан и неразумљив најбоље ће се видети, ако тачно наведем онај, који постоји на карти: Босна и Херцеговина.

„Планине: Јаворина, Трескавица, Бјелашница, Романија — око Сарајева; Врана и Мајевица — североисточно: Зец, Радуша, Динара, Грмећ — северозападно; Порим и Вучија Љеља, — јужно Козара и Мотајица.

Реке: Сава, Уна и Дрина,...граничне; Босна Врбас, Сана и Неретва — унутрашње.

Вароши : Сарајево (30 х. ст.). Зворник (5 х. ст.), Сребрница, Бељина, Бањалука, (19 х. ст.ј, Травник (7 х. ст.), Ливно (6 Х. ст.) — у Босни;