Učitelj

862 “ РАД МЕСНИХ УЧИТЕЉСКИХ ЗБОРОВА

46. Бадњевачки учитељски збор. — Председник Н. Јанковић, потпред седник Д. Антићка, благајник Вас. Савковић, деловођ Влад. Марковић, од борник Млад. Николић.

47. Власотиначки учитељски збор. — Председник Т. Стабловић, бла гајник П. Спирић, деловођ Ј. Поповић, одборница Д. Марковићева.

О раду појединих учитељских зборова добили смо до сад ова извешћа

Бељанички учитељски збор (срез космајски). — Први састанак држан. је 22 новембра пр. год. у Бељену. На њему је изабрата управа, претресен_ и примљен зборски пословник и коцком је одређено за целу год. о чему ће који члан држати предавање. — Други састанак није се могао састати у одређени дан, 13 децембра, него је држан 94 јануара у Лисовићу. На њему је Цаја Веснићка држала предавање о крагујевачком округу, за тим јеово предавање критиковано. — Грећи састанак држан је 14 фебруара у Стојнику. На њему је предавао К. Божовић у [раз. о Божићу и за тим је предавање критиковано. По том је Божовић читао своју расправу „Кажњавање ученика“, која је дата на оцену А. Анђушићу им. Радотићу. Четврти састанак држан је 7 марта у Борку. На њему је држао предавање | А: Анђушић о кртици, после критике овог предавања прочитан је реферат | о расправи К. Божовића и расправа је примљена. — Пети састанак држан | је 4 априла у Парцанима. На овом збору одређен је био да држи преда- | вање о глаголским временима Ник. Микић, но он је на неколико дана раније јавио уда му није могуће држати предавање“ (узрок није навео) ида иступа из збора. За тим се примио да држи поменуто предавање М. Радотић, ади се исто није могло држати зато, што су све у парцанској школи. појавиле богиње па су ђаци били распуштени, — Шести састанак држан је у Бељену 9 маја и на њему је Радотић предавао о нишадору. По евршеној критици предавања одређен је идући састанак 23 маја, на ком ће Н. Радосављевић у бељенској школи предавати о Немањи.

Јасенички учитељски збор. (подунав. овр. = На првом састанку изабрана. је управа. —- На другом састанку предавао је Цветко Џетровић у Гроц. о броју 11. После критике предавања, прочитан је извештај о раду ТХ учит. скуп. који су поднели изисланици збора В. Оимић и А. Кошу- | тићева. — На трећем састанку држао је В. Симиђ предавање И раз. | о поређењу придева и по том је предавање критиковано. — по сетери састанку изнео је П. Димитр. мишљење о распореду у неподељеној школи и по том је прочитао за овакве школе распоред израђен према програму и. наставном плану. После дебате о овом, збор је дао овај распоред А. Ћо- | шутићевој п Срет. Петровићу да по њему раде и бележе примедбе које би у

"Раду опазили, па да о томе реФеришу збору. После овога је П. Димитријевић читаб своју расправу о положају учитеља данас, што је написао поводом | питања које је Главни Одбор истакао за Х учитељ. скуп. пе је примио