Učitelj

864 РАД МЕСНИХ УЧИТЕЉСКИХ ЗБОРОВА

и поједине школе претплаћују на дружински лист „Учитељ“, даље да се. приреде две забаве у корист касе Учит. Удружења. Но ове се забаве услед разних сметња нису могле приредити. Поред свих сметња збор је држао 6 довољно посећених и 2 непотпуна састанка. На њима су држана и критикована предавања и читано је неколико расправа.

Моравски учитељски збор. (Жабаре, окр. пожарев.) — Први састанак | држан је 18 октобра на коме је изабрана управа збора. Други састанал држан је 8 новембра на ком је Ст. Миливојевић предавао у 1 р.о слову о. — Трећи састанак држан је 22 новембра у Ракинцу на ком је држао предавање П. Лукић из певања у Ши ТУ р., песму „Долине тутње.“ — Четврти састанак држан је 20 децембра у Породину на ком је предавала Бом, Ђокићева у П раз. читање чланка „Не дирај у чеље.< — Пети састанак држан је 2: јануара у Жабарима, на ком је предавао Мил. Стојићевић ТУ р. о десетним разломцима. — Шести састанан дужан је 7 марта у Жаба, рима на ком је предавао Ј. Динић у ТУ раз. читање чланка, »Братинска љубав.“ — Седми састанак држан је 19 априла у Жабарима на, ком је Ф. Стојановићева предавала у | раз. о дељењу) — Осми састанак држан јеу Ореовици 25 априла на, ком је А. Ђорђевић предавао у ТУ р. о кнезу Лазару и Косовској битци. — Девети састанан држан је 23 маја у Жа-_ барима на ком је благајник поднео преглед рачуна зборске касе, послат новац Глав. Одбору, изабрати су изасланици за учит. скупштину и решено је да се овај збор упише за члана утемељача Учит. Удружења.

»

Поцерски учитељски збор. — Грви састанак био је позван 13 децембра у Лојаницама, али није дошло довољно чланова, те је 20 децембра. држан састанак на ком је изабрана нова управа, вођен је договор о том зашто учитељи из ове околине не долазе на зборове и пошто је узрок: томе нађен у удаљености појединих школа, то је решено да. се учитељи из 8 најближих школа удруже, а остали ако могу. — Други састанак био. је у В. Бошњаку 3 јануара на ком је А. Станојевић предавао у Тр. о бр. | 16. — Трећи састанак заказан је био 24 јануара, али се није могао држати због недовољног броја чланова; по том је био заказан за 7 март када се опет није могао држати због недовољног броја чланова, те је тек 18 марта, држан састанак у Коцељеви на ком је пређашња. управа предала, акта и

касу зборску новој управи. — Четврти састанак држан је у Варној. Пошто. одређени предавач није дошао, то је на овом састанку покупљен улог и послат Главном Одбору. — У опште узев састанака зборских било је врло.

мало, а томе је узрок што су учитељи непрестано премештани, а неки нису смели долазити, јер се подозревало на њих и праћен им је сваки корак.

') Зар се тамо у [ риз. не предаје један по један број у све 4 рач. радње, него за све бројеве до 20 од једном и одвојено сабирање, одузим. множ, и дељење" Ур.