Učitelj

866 РАД МЕСНИХ УЧИТЕЉСКИХ ЗБОРОВА

ђења једне воћарске расаднице у Свилајнцу и договарао сео унапређењу воћарства у околини; збор је прикупљао збирке минерала, биљака и животиња из околине и на то је утрошио 30 дин.; збор је настао да обогати своју књижницу, те је на то утрошио 100 дин. за набавку књига из срп. и хрватске педагошке и др. књижевности; збору је прочитан извештај о раду девете учит. скупштине, који су поднели изасланици овог збора. У последње време, од 21 марта па даље збор није. могао држати своје састанке због земљотреса, који се често понавља у овом срезу и због чега и школе не раде.

Параћински учитељски збор. — Први састанак заказан је био % октобра, | ади тога дана није дошло довољно чланова, него је држан 26 октобра. На овом састанку изабрана је зборска управа и одређени чланови који ће прегледати зборске рачуне. — Други састанак држан је 21 новембра на ком је В. Павловић читао своју расправу о настави из рачунања. Трећи састанак требао је да се држи 98 децембра, али није држан због рђавог времена. И састанци који су били сазвани 28 Фебруара и 30 марта нису држани због недовољног броја чланова.

Брестовачки учитељски збор. — Први састанак држан је 21 новембра.

на ком је изабрана управа збора. Други састапак био ја заказан 29 нов. али тај састанак није држан нити су се могли држати други који састанци 72 целе зиме и пролећа све до априла. Овоме је више узрока, а главни су многа премештања учитеља чланова овога збора, стрешња и очекивање премештаја оних који нису премештени били, (а државне власти су оваким. учит. зборовима приписивали политички карактери члановима претили премештајем и отпуштањем!. Поврх свега тога и неуредно издавање плате увећавало је неприлике у којима су учитељи били, те се збор овај, поред свег одушевљења и оданости за рад на Удружењу, опет не може похвадити каквим радом ове године. Тек кад су престале поменуте трзавице и кад су се учитељи овог краја прибрали могао се почети опет даљи рад. 30 маја држан је збор у Брестов. Бањи на ком су посвршавани текући послови збора и дебатовано о потреби да у источном крају Србије и женска деца у што већем броју уче осн. школу.

Соко-Бањски учитељски збор. — Први састанак држан је 18 октобра на ком је изабрана управа, полагапа претплата и улог. — На другом састанку прочитан је извештај о прегледу рачуна зборске касе, полагани су улози и претплата, истакнуто је једно питање за расправу. — Трећег састанка читао је М. Радуловић расправу о истакнутом питању. Како да | се стане на пут ученичком неуредном похођењу школе у селима. Расправа. | о с истакнутим мишљењем у њој примљена је. — На четвртом састанку | предавала је Д. Јоцићка у Т раз. о слову ђ, по том је предавано крити-_ ковано и примљено. — Више састанака, овај збор није могао држати ни више урадити због познатих мучних прилика у којима су се учитељи |

налазили за време прошле владавине.