Učitelj

НОоложАЈј Учи та 14

Законом од 19 Октобра 1870 год дата је била породицама учитеља па и оних који нису навршили 10 год. службе само једномесечна плата после смрти учитељеве и то је све. Да дивна и родољубива српа у наших великана, који се тако брижљиво и хришћански бринуше о нашим сиротама.

Ми се мало више позабависмо говором о пензијама учитељеским и њихових породица, а то учинисмо навлаш, да се види, како се врло мало водило рачуна о будућности највреднијих и најпотребнијих радника државних — нас учитеља. Не водећи рачуна о будућности учитељској, ишло се тако далеко, да се то граничило са суровошћу, као што смо видели код закона о 1870 где се породици учитеља после његове смрти даје само посмртна плата и ништа више. Јер како да ми учитељи назовемо ту крајњу индиферентност према нама, да се само посмртно плата да нашим породицама носле наше смрти, а породица нека иде после куда зна. Држава је била позвана, и дужна да колико толико притече у помоћ али она. то није чинила. Џа и данашње пенсије тако су мале, да се једва на овој скупоћи може породица умрлог учитеља одржати и хлебом заранити. Дужност је наша да што живље настанемо да се поред плата о којима ћемо доцније говорити и пенсије повисе, јер када се другима може чинити, нами се мора. и треба учинити, јер смо ми до сада били увек запостављави, а данас је време да се и ми једном задовољимо, јер смо то нашим радом потпуно заслужили.

Сад да пређемо на плате паше које данас имамо по закону од 31 Марта 1881 године. Тим законом одређена нам је најмања плата 800 дин. а највећа 2450 дин. годишње. Увећавање плате бива сад периодично, а не по класама како је пређе било. Повишица има шест. три по 250, а три по 300 дин после сваке навршене четврте године и показаног врло доброг успеха у школи, или после пете године и 3', показаног успеха. Привременим је учитељима плата, 600 дин, а пре неколико година установљени су и заступници учитељски са по 500 дин. годишње.

Изложивши укратко садашње плате учитељске, одмах ћемо изнети наше мишљење да ли су садашње плате довољне према нашем тешком раду који радимо, и у исто време сраве оћемо наше плате са платама других државних чиновника са много мање рада и одговорности, па ће се из тога видети опет да смо ми најмање плаћени — а особито смо мало плаћени према учитељима у другим државама.

Многи ће ми од вас поштоване колеге приметити, зашто ја овде изложих досадашње плате учитељске, а што нисам одмах почео од садашњих, али сам дужан на то одговорити,

УЧИТЕЉ 2