Učitelj

војевали, па да нам и данас не стоји ништа друго, но да се

18 ПОЛОЖАЈ УЧИТЕЉА

Ја сам то учинио у тој цељи, да се јасно види, како се још од пре 60 и неколико година па на овамо врло мало поклањало нама пажње од надлежних, и да и данас то бива, и ако нам народ сам рад би помоћи. Да се види још и то, да што | год данас имамо, да смо то сами својом енергијом и радом из-.

сви својски заложимо, да наш положај што боље учврстимо и осигурамо у сваком погледу, како нам приличи, а да се у томе ни на кога не надамо, јер смо из досада изложенога видели, да су се надлежни тек у крајним случајевима нас учитеља сећали, па и тада нам убожарски делили, као да смо ми пасторчад ове земље, а не најпотребнији њени радници. Јоши зато, изнех овај кратак историски преглед. да покажем да опет највише од нас самих зависи да дођемо у што боље прилике, да тек нашом спремом што бољом, постићићемо то, па зато" треба да нам је поред осталога највећа брига та, како ћемо добијати још спремнијих последника, којима, ће и положај бити бољи према спрема њиховој. Јер ћемо онда још већег права | на наша тражења имати, када будемо прстом указали на спрему. | и рад наш. Јер одиста се мора уочити и признати тај факт, да од оснивања учитељске школе и уласка њених питомаца у школе народне осећа се напредак у њој врло велики, учитељев. углед скаче на достојну висину, али положај остаје исти готово, и ако мало измењен. Дакле спремом и радом нашим с правом тражимо побољшање нашег положаја.

Већ је утврђена истина да је душевни рад много тежи од физичког, више заморава и дух и тело, и према томе више се троше обоје при душевном раду него при телесном, У такве тешке душевне радове долави и наш учитељски. Многи педагови и Физиолози у томе су се правцу изразили и ми ћемо навести само једнога Тодора Велналекена чувеног педагога и. реформатора матерњег језика који вели: «Основна настава, је много тежа него научна. У научној настави учитељ има у виду више предмета науке, а у основној учитељ мора више психолошки поступати и узимати у вид индивидуалност. У основве. разреде треба да дођу најискуснији наставници.» — Толико. Велнакен. Сви ми пак из искуства нашег знамо како је тежак посао наш. Од нас се тражи да дамо друштву корисне чланове, а с друге стране када погледамо на децу коју добијамо за школовање, тек се онда види како је велики и одговоран посао наш. Дошавши у школу са разним домаћим васпитањем, треба ту децу сложити у једну целину и упутити их моралним правцем. Психолошки пак оценити децу, изнаћи и увидети њихове наклоности добру или злу, па прве задржавати, а друге.