Učitelj

0 СЉУБЉИВАЊЕ ПРЕДСТАВА 5 99

види. Послије, како ју је већ гледало толико пута, види ју, 2 најзад види ју, како но се каже, у духу своме, Кад је и не гледа. Овако научи дијете памтити своју мајку. Што оно чешће гледа своју мајку пи што се престава мајке чешће обнавља, а да се она не гледа, то је ово памћење боље. Ако дијете већ давно није видјело мајке нити је мислило на њу, заборави и не сјећа се више каква је, те нв може никако, да му се обнови представа о њој.

Која нам се наука указује у овом! Ова: што се чула више вјежбају на самим стварима. то постају за свој посао способнија ; што чешће утјечу саме ствари на чула, то су и представе вјерније; што се представе више обнављају, то су оне сталније, док се иначе са свим изгубе. Више ваља за обравовање ставити мање а јасних представа, него ли много несталних и непотпуних. Стална грађа увјек је најбоља, а тако и ова душевна.

Не само то, него су старе представе презнамените и за. даљи наш развитак. Оне су темељно камење умној згради, на које се полаже таква нова грађа, која се може с њом слијепити и срасти, Другим ријечима: живчани сустав прилагођен је према стеченим старим представама. Нове представе, налик на старе, лако прима мозак баш за то, јер је већ понекле модификован према њима, т. ј. управо у толико, у колико су нове представе налик на старе. Тако је то свуда у животу. Ко је навикао јести жабу, јести ће и корњачу; ко вјешто сјече сје-“ киром, копа окретно и мотиком; ко умије свирати много комада, сваки му је нови комад. играчка, јер су му за свирање врло прилагођени и прсти и живци. У роману Александра Думаса сина: «Госпођа с камелијама», стари богати кнез троши сву силу новаца на проституисаву госпођу с камелијама и брине се за њу само за то, јер је она налик на његову покојну кћер. То заиста није разумно, али тако бива у животу, јер толика је снага старих, устањених представа. Кнез Милош врло је миловао мале собе. Боравећи године 1859. у кнежевском конаку у Београду, старац се врло љутио на велике собе у тој вући, а псовао је Ст.. Симића, који је градио ту кућу. Једног дана зовне дворског управника, и заповједи му, да једну понајвећу собу прегради, нако ће бити двије. Кад су мајстори собу пре-

4 =