Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА 489

збора; В: В. Вујовића, шредведн. збора драгачевеких учитеља, којим јављају, да су 06новљени учитељеки зборови за 1893-4 школ. годину, а неки од њих траже и чланске и правила. Шримљено знању е тим да се пошљу чланске карте и правила онима који траже.

Прочитано писмо г. Васе Љубичића, учит. из Шапца којим јавља да су се код њега уписали за чланове утемељаче учит удруж: окружна подринека екупштина и гл, Пера Хаџи-Поповић апотекар, Владислав Ђуричић управиик стоваришта мон. дувана и Данило Орељ адвокат, и тражи да им се пошљу дипломе.

Главни одбор прима са захвалношђу овај извештај и решава: да се поменутим члановима утемељачима пошљу дипломе, и да им се путем штампе изјави благодарноет“

Чита се писмо г. Ђ. Ивковића, председн. збора ресавеких уч., којим јавља да се је на предлог г. Павла Кретића, свештеника из Свилајинца и народног посланика, упивао за члана утемељача ресавски срез. Гл вни одбор ва вахвалпошћу прима овај извештај и — решава: да се поменутом утемељачу пошље диплома и да се путем штампе изјави благодарност.

Прочитана еу писма управе учитеља: голубачких, шабачких, рамеких, крагујевач., третеничких, кључких, драгачевеких, којима гласају за 4 члана Главног одбора и 1. чл. надворног одбора —- решено: пошто је ова ствар свршена у прошлој седници према главању вбореких управа, које ву се дотле јавиле, то ее преко овога прелази на дневни ред.

Прочитано писмо благајника третеничког учит. збора. којим тражи од Гл, одбора књигу за увођење примања од члан. улога и тражи по 30 ком. члан. карата и правила — „Решено: да му се чланске карте и правила пошљу, и да се извести да књига штамнаних нема, те му се не може послати.

Прочитана писма г.г. Јове Максимовића уч. Д. Мутнице., Ђ. Ивковића, Јов. Поповића, Љуб. Јовановића, Ник. Милорадовића, Ур. В. Ковачевића, Ср. Стевановића, М. Ивковића, Ил. Радосављевића, Мил. Слепчевића, Ив. Радојчића, Нов. Михаиловића, Т. С. "Тодоровића, Мих. П. Милошевића, и Ст. Живојиновића, којим јављају да ће доћи на позив Гл. одбора у Београд, да суделују у изради нов. зак. пројекта 8 осн. школе, и моле Гл. одбор да се постара ва одсуство код г. министра просвете. ва олакшице у подвозу, а неки и за материјалну помоћ ив благајне Гл. одбора, пошто у зборским благајнама немају новаца — Главни одбор решио је: да ирима на се старање за одсуство и олакшицу у подвову, а материјалну помоћ не може дати, већ ће се постарати да им се олакша у томе што ће бити на стану и на храни код својих другова — колега. у

Пошто је оставком г. Н. Р. Поповића, упражњено једно место у редакционом листа „Учитеља,“ то је Гл. Одгор изабрао: Мих. Станојевића уч. овд. Да се г. Станојевић о овом избору писмом извести.

Поведена реч о томе да ли би требало израђени пројекат штампати, и на који начин, или не.

После саветовања о овоме, а да би се дала могућност учитељима, који су позвати, да размишљају о њему и пре свог доласка у Београд -- решено је: да се отштампа у три броја „Дн. Листа“, па да се прештампа у засебпе књижице, како би јевтиније стало.

С овим је седница закључена. ;

Деловођ, Потпредседн. Гл. Одбора К. И. Димитријевић. Ст. Ј. Николић.

5. Састанак, ДРЖАН 19. ОКТОБРА 1893 год.

Били су: Ст. Ј. Николић, К. Ј. Глишић, М. Војковић, К. И. Димитријевић, Ђ. 6. Којић, Ст. С. Станишић, Прочитан записник УП. састан. Гл. Одбора и — примљен.