Učitelj

488 РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА

Прочитано пиемо господина Министра просвете и црквених послова, од 9, септембра. 1893. г. ПБр.: 14.986., којим се позива Гл. одбор „Учит. удруж.“, да у што краћем року изради нов законски пројект за осн. школе „који би био верно огледало свеколиких садашњих просветних прилика и односа у нашој земљи, у колико је везано за основну народну школу, одакле маса народа има поглавито. да добије своје образовање,“

Прочитана писма г. г.: Мих. М. Стевановића уч., из Пожаревца, Томе С. Тодоровића предсеед. збора крушевачких учит., и збора лесковачких учит. којим исказују своје мишљење о израдц новог законског пројекта о осн. школама — решено: да се њихова мишљења имају на уму, кад се буде решавало о начину израде новог законског пројекта.

Главни Одбор појимајући велику важност овога посла, и желећи да се изради овај законски пројект онако, како вахтевају интереси народне школе и учитељства решпо је: да у изради новог законског пројекта участвују поред Гл. одбора још и учитељи ив Београда, и 15—920 из унутрашњовти које главни о:бор позове. Израда новог ваконск. пројекта да се изврши на овај начин: 1. Прва израда да се уступи одбору петорице учитеља, и то двојици чланова гл одбора, и тројици учитеља београдских; у овај одбор изабрати су г. г. Ђ. С. Којић, и От, С. Станишић, чланови главн. одбора, и г.г. Мих. Јовић, Дим. Путниковић и Ур. Благојевић, учит. београдски. Да се они одма известе пиемима, и да се умоле, да рад отпочну 23. о. м. а заврше га најдаље до 10. октобра ове године.

П. Израђен зак. пројекат да се пошље гл. одбору, који ће одмах позвати у заједничку седницу питри круг београдских учитеља, ради претреса израђеног пројекта.

Овај се посао има обахити најдаље до 17. октобра.

ПТ. Спремљени пројекат да се претресем утврди у заједничим седницама у којима ће бити сем чланова гл. одбора из Београда и унутрашњости, и одбора петорице, још и 15— 0 учитеља из унутрашњости Србије.

Тај посао да се почне 17. а да се сврши најдаље до 26. октобра.

За овим је приступљено избору учитеља из унутрашњости, који ће се позвати у Београд, да участвују у овом раду.

Изабрати су ови: Илија Радосављевић, Стеван Живојиновић, Мих. П. Милошевић, Арса Шантић, Ђока Ивковиђ, Васа Голубовић, Цветко Радоичић, Владис. Кнежевић. Никола Милорадовић, Љубисав Јовановић, Јов. Макеимовић, Милов. Слепчевић, Јован Поповић, Илија Миљковић, Војин Љешевић, Милан Настић, Новак Михаиловић, Урош Ковачевић, Илија Ротебњић, Срећко Стевановић.

Сви именовани да се известе о решењу гл. одбора, и да се позову, да са својим а по могућетву и околним зборовима држе састанке и припремају грађу за нов пројекат како би богатији разним погледима дошли у Београд, те ту као преставници учитеља, и своје околине могли потпомоћи да се ова важна заједничка етвар, што свестраније претресе и тачније и исцрпније изведе.

Главни одбор прима на се, да се постара о осуству ових учитеља, зборске благајне дужне су им дати новчану бо Сваки од позваних дужан је известити гл. одбор до 5. октобра, хоће ли моћи доћи или не.

Сем тога, да се известе сви месни зборови учит. удружења о писму г. Министра просвете, и о решењу гл. одбора по тој ствари м да се позову, да у својим седницама већају о новом зак. пројекту, и да своје мисли саопште гл. одбору, било преко учитеља. који су позвати, било писменим путем непосредно.

С овим је састанак закључен.

Деловођ, За председн. потпредведник К. И. Димитријевић. Ст. Ј. Николић.