Učitelj

ЧЛАНОВИМА „ У ЧЕГРТЕЉОСКОГ ЛУ РТУ ЊЕ ЕР А“

21. априла ове године, по мишљењу историка, навршује се 300 година од како је Синан-паша спалио на Врачару, код. Београда, тело српског архијепископа и светитеља Св. Саве.

Београдски учитељеки збор решио је да се тога дана, са, ученицима, учини свечан спомен тога догађаја на самом месту спаљивања, и да се за то позову професорско и свештеничко. удружење, те да тако заједнички, као преставници и посљедници рада Св. Саве, извршимо тај спомен. Изабран је нарочити одбор који ће израдити детаљан програм за тај спомен, у споразуму са професорским и свештенич. удружењем. Програм овај, кад буде готов објавиће се усвима политичким листовима.

Као год што сви српски ученици и ученице славе дан смрти Св. Саве, тако исто требало би сви да знају и за тај важан дан, дан његовог спаљивања. За то треба сви наставници и наставнице основних и средњих школа са ученицима и свештеницима тога дана —— по могућетву — да учине спомен тога. догађаја у школама са прикладним песмама, говорима и другим појединостима које су потребне да тај спомен што величанственије одговори заслугама Св. Саве и важноети његовог рада.

. Главни Одбор

УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА.