Učitelj

90 ШКОЛСКЕ КАЗНЕ

то достићи на хиљаду начина: спорији говор, праћен прикладним наглашавањем, интонација гласа, понављање, илустровање примерима и т. д. Кад би на предавању таквога, наставника присуствовао какав странац, који му језика не разуме, он би по манери наставниковој, по тону његова. говора, могао погодити те главне моменте у предавању.

(СВРШИЋЕ СЕ)

ЗАК ЕАУ УРАН пре

ШКОЛСКЕ КАЗНЕ

ан 5

Ко вели: деца су анђели, греши; ко вели да су ђаволи — још више. По природи својој деца би и била анђели, кад не би била потомци и предака с рђавим особинама и кад не би живела међу људма_ уде »ђаволи«“ и уантикристи“ нису ретки. Али кад деца, доласком на, свет, већ доносе собом урођене добре и рђаве особине својих предака и кад у себи носе особину подражавања, а на сваком кораку имају да виде и лепеи ружне примере, онда није чудо што сва деца. нису анђели и што и добра деца учине по што год, што се не сме допустити и што се мора сузбијати.

Сваки дечји поступак или је добар, или није. Ако је добар, он се одобрава или хвали; ако није, он се не одобрава, осуђује и казни. Оно, најбоље је да се од деце отклања све, што их може навести на погрешку и да се не доводе у прилике где могу погрешити; а кад то није учињено, и кад је погрешка већ ту, онда за њом долази и казна. Не мора увек бити већа казна, како се обично разуме под речју: казна. Чим се каже, то не ваља, то није лепо, тим се већ изазива у детета непријатно осећање, а то је већ и нека врста казне. Веће казне (опомена, укор, претња, апс, стајање, клечање и т. Д.) само јаче утичу да се изазове стид, кајање и др. непријатна осећања, која би имала за циљ поправку и чување од будућих погрешака. Како пак треба казне примењивати, па да се њима постигне циљ, о том бих рад био овде да кажем коју.

Но, у напред морам казати, да не мислим овде опширно и теоријски расправљати питање о казнама. То нека пишу већи педагози, теоретичари. Нама пак учитељима више доликује и више услуге педагогији можемо учинити, кад пишемо расправице из школске практике, имајући на уму педагошка начела, а ослањајући се на иску-