Učitelj

118 БЕЛЕШКЕ И новости

БЕЛЕШНЕ И НОВОСТИ

ер

Код министра просвете. Чим се конституисао Главни Одбор донео је одлуку: да свима силама поради код г. министра просвете и код Његовог Величанства Краља, да се поврати у живот 64 чл. закона о основним школама.

30. Септембра г. Андра Ђорђевић примио је Главни Одбор и после подужега. објашњења, одговорио је:

Да он неће допустити, да се члан 64. поврати све дотле, докле он из основне школе не уклони оне учитеље, који своју дужност напуштају или је несавесно врше, а кад то учини, онда ће гледати да осигура учитеље, а нарочито добре раднике, тако, како им неће моћи њихова права никаква политичка олуја збрисати. Поред тога, министкр је изнео и то, како ће гледати, да поврати у службу неправедно отпуштене учитеље и изјавио, да ће штедити учитеље, који имају !0 година учитељске службе.

Том приликом Главни Одбор молио је министра, да потпише скупштинско решење о бесплатном штампању »Учитеља«. Г. Министар је изјавио, да се то решење за сада не може озаконити, а када буде могућно, и то ће учинити, али за сада је пристао да „Учитељ“ помогне са једном сумом из партије за помагање књижевности.

То је 2. министар и учинио, рашив, да се „Учитељу“ изда из државне благајне 1.500 динара помоћи.

Код новог министра просвете. Како је г. Клерић примио дужност и отпочео свој рад, Главни Одбор сматрао је за своју дужност да му се представи и да и њега умоли: да поврати у живот 64 члан закона о основ. школама, наводећи све штетне последице по наставу

и све неправде, које могу у оваким приликама снаћи и најсавесније учитеље.

Господин министар је изјавио: да он сматра учитеље нао истинске привредне чиновнике, који уносе знање у масу народа, даће гледати да поврати у службу добре и ваљане раднике, али да ни он не може штедети учитеље, који својим нерадом и понашањем понижавају углед учитељски. Напослетку рекао јен то: дајеи он уверен да је већа гаранција за правду у кривицама учитеља — суд неколико људи — суд Просветног Савета — него мишљење једнога. човека, који често пута може бити и лично нерасположен према некоме учитељу. — »0д своје стране, казао је г. министар, ја ћу учинити све што се може, да се чл. 61. закона поврати у живот“.