Učitelj

382 5 УСПРАВНО ПИСАЊЕ У основној школи

те су, по саветима професора Франгеша, наштампане «Писанке“ бр. 1. и 2. које одговарају нашим пропивима, и »Задаћнице“ бр. 1—5 које одговарају нашим прописницама, „предлошке« т. ј. прегледи за усправно писање и латиницом и ћирилицом. Затим је на учитељској скупштини, држаној исте године у Загребу, професор Франгеш држао засебно предавање о усправном рукопису, итом приликом упознао присутне учитеље са нарочитим таблицама од це-

лулозе и писаљкама уз њих, које је сам конструисао као подеснија средства за почетну наставу у писању.

Тек, кад су те претходне припреме готове биле, онда је дошла наредба просветне управе, да се почетком 1894. школске године заведе усправно писање у свима првим разредима основне школе по свој Троједници. И оно је те године заведено па тек сад се по њему уче деца писању.

У Русији се данас чине опити са увођењем усправног рукописа у некоје градске школе. Ти опити се чине по личном нахођењу појединих педагога, који су за ову новину заинтересовани, али надати се, да ова појава неће остати неопажена, и од стране просветне управе. На једном лекарском скупу 1890. године познати хигијеничар руски др. Виренијус прочитао је расправу: „Установа правила за учење писања с хигијенске тачке гледишта“. У овој расправи предлаже писац, да ученици најпре уче вертикалном писању, а треће године учења да се пређе на косо писање, и то да слова буду вертикална а врсте да су под углом од 30—70". Коначно решење по овом питању остављено је за други скуп.

У московском хигијенском друштву прочитао је пре годину дана др. Зак расправу: „Недостаци сувремене методе писања и мере за њену поправку“. Ова је расправа утицала на извесне педагошке кругове толико, да се одмах јавише и покушаји са усправним писањем у школама. Један од тих покушаја прича нам летопис Евсејев учитељ овако :

»Намислио сам да учиним покушај са управним писањем у једном одељењу женске школе „Московског добротворног друштва“. Ученице су биле од 8—11 година, и све су умеле писати косим рукописом. Објаснивши им веома