Učitelj

МУР ин а А БАНИ ил ви Мт А И МО ИМ

388 ПЕДАГОШКИ КУРСЕВИ

дине. Ове деце, која се налазе овако на руковању код ових ученица има по 50. Од ових 50, 35 су одојчета, а остала су старија. Свакој ученици овога вишега курса даје се на руковање једно или два девојчета, која се налазе у томе дому за васпитавање и у кома се вежбају ученице, те будуће васпитачице мале деце. Свака. ученица ради око детета све што и мајка: купа га, одева, умива и г. д. Ранили се дете, још слабо, вештачки — она и то ради; лечи болести ушне и друге, мери му температуру, проветрава собу, где ово спава, проба да рукује простијим експериментима, који се употребљавају као нужни око деце ит, д. Све ове радње врше се под надзором наставница и лекара. Сваку промену код детета ове ученице одмах достављају надлежнима. Ове ученице врше овај практични посао дежурством. Тако једна дежура од 6 сати изјутра па до д у вече, друга од 9 у вече па до 9 у ноћн и трећа од 2— 6 сати. У стану, где бораве деца од | до 10 год. непрестано бивају по четири ученице вишега курса. Ове дежурају на смену по 2 недеље. Које не дежурају похађају предавања, а после иста предају онима, које услед дежурства нису иста похађале. Ове ученице устају раније од деце, па исту одевају и умивају, намештају им кревете и заједно са њима моле се Богу, дају им млеко, проветре и очисте собу, где су деца спавала. У 9 сали изјутра од присутних две олу на предавања, а две остају да дежурају. Ове што су остале занимају се децом: читају им, причају, показују им слике, певају и играју се са њима. Кад буде време ручку дају им — деци —- да ручају; после са њима шетају по авлији, играју се, певају. Тако проводе цео дан. Кад већ деца у вече полежу, ученице постају слободне и имају право да седе да што раде до 11 сати у вече: читају или раде што друго. Дежурне ученице морају по неколико пута, устати, те да обиђу лежећу децу. Ако је које дете болесно, дужна је унео. ница, да целу ноћ проведе око њега и да врши налоге лекарске.

Ако дете болује од које заразне болести, издвоји се у засебну собу ·

и ученица са њим остане све док дете не оздрави. У оваким приликама и не уче се лекције, а после кад дете оздрави то се надокнади. Сва ова практична делања врше ученице под надзором свршених ученица овога завода и под присмотром надзорнице.

На овај. се начин спремају васпитачице у васпитном дому. По што сврше овај четвороразредни завод, добију сведоџбу о овоме и иду у службу, али пошто се господар њихов претходно угодио са. управом васпитнога дома. Овакој васпитачици у прве три године њене службе даје се награда од 19 рубаља поред свева другога издржавања. У кући је угледан члан: не ради свашта. По уговору она.