Učitelj

ПЕДАГОШКИ КУРСЕВИ 387

вале из разних сталежа и са разном спремом. Биле су из отмених кућа и које су добиле пеко знање у пансионатимани у инштитутима а биле су и иначе: које су једва знале читати и писати. Услед ове разнобразности по умном и моралном знању и није се могао постићи видни успех: завод није могао дати друштву спремљене васпитачице. Старатељи ове школе морали су 1369 год. да установе и приправну школу за овај завод. После и нису више примали, која је хтела само, већ су почели примати само оне. које су се училе у васпитном дому. Тако располагајући са ученицама извесне спреме, овај је завод сада могао и боље да уреди и изведе свој програм.

Данас овај завод има четири разреда: две године траје притравна школа а другв две права школа. Ученица има до 80. Сваке године прима се у овај завод 30--35. Ове ученице имају најмање 15 година и свршиле су 4 разреда сеоске школе. У заводу их држе три месеца ради испитивања, а после одберу најздравије — подвргнув их стогом лекарском прегледу —, највеселије и најспособније, а остале врате дома. Ових девојчица, које хоће да уче овај завод има увек много. У два приправна разреда уче се ови предмети: Закон божји — Истор. ст. и нов. завета ; Руски језик — граматика, писање, причање, басне и песме; Географија — у кратко Европа и подробно Русија: Ботаника и Зологија (елементарно појимањеј; Аритметика десетни разломци, краснопис, певање у хору — црквено и светско, гимнастика, рад на дечјем рубљу. У два друга — виша — разреда. наставља се оно из два нижа. Тако уз руски језик упознају се са главним руским књижевним делима а и са дечјом литературом. Уз природне науке обучавају се елементарном физиком и т. д. Уче се даље да цртају плајвазом, да лепо пишу, да певају у хору, а и наставља се у обучавању шивења дечјих хаљина. Нови су прелмети у овом вишем курсу: Анатомија и Физиологија, Педагогика. теорија и практика по Фребеловој системи, практична занимања са децом по божјем закону и руском језику, обхођење са болесним дететом под руковођењем свештеника и наставнице. У овом вишем курсу посећују и хируршки завод и врше превез под надзором доктора.

Од ових предмета у вишем курсу особиту пажњу заслужује опхођење са здравом и слабом децом. Овај предмет подељен је у двоје: једно теоријско обучавање, а друго практично. Георијски им се предаје: о хранењу деце у огште, о њиховом оделу, о уређењу дечје собе и т. д. Даље, за опхођење са болесним дететом предаје им се о главнијим дечјим болестима и о лечењу истих. Спремају се да се умеју наћи око здравога детета до |! године и од !—10 го-