Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

——=———

ау Реферати о педагошким листовима

Воспитанше и обученје. Педагошки лист, посвећен питањима домаћег васпитања. Излази месечно у Петрограду. Година 18, свеска, за децембар 1894.

Салржина: Дете у четвртој години — Из детињских успомена — Књижевна радња Е. А. Сисојеве — Дифтерија, предохрана од ње и лечење — Посматрање развитка говора — Библиографија.

Дете у четвртој години. Од П. Каптерева. — Што је дете старије, то је све теже одредити карактерне црте, које један период детињег живота одељују од другог периода. У првој је години најкрупнији појав сисање, у другој — приучавање ходу, у трећој учење говора. И пошто је научило да хода и говори, дете је у четвртој години већ способно за разноврсне радње. Али већ сада, у четвртој години, теже је наћи једну крупну карактеристику, којом се дете тада одликује.

Најважније је то, што дете у овом добу већ постаје самостално. У материној утроби дете је део материног организма; у првој се години храни материним млеком; у другој години, у колико боље може само да хода, у толико се ослобођава матере; али је и у трећој години психички још везано с матером, јер је још искрено и отворено. Тек у четвртој години уме да лаже и да се претвара, уме ла смисли и уради нешто, о чему претходно не казује својим родитељима. Ту се већ јавља самостална личност — у првом почетку свом. Услед тога сад настају сукоби између мале личности и воље одраслих. -

Тимназја. Месечни журнал Филологије и педагогије. Излази у Ревељу; уредник и издавач Г. Јанчевецки. Година УП.

Изашле су свеска за Октобар — Новембар и свеска за Децембар 1894 год.