Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 405

– МИ САВ Е 6 ПА 2 1 20

јих су осећање, мишљење и дејствовање (воља) у приближној равнотежи. Много је пута расправљано питање: да ли спољашност утиче на измену карактера, Т. ј. да ли се карактер може да мења. По мишљењу Т. Рибоа, спољашњим се приликама прилагођавају личности, код којих није јасно сформисан и чврсто утврђен начин деловања (таква је огромна већина људи); али истински се карактери не ме-

њају, они су урођени, Другим речима, при стварању карактера, улога је васпитања веома ограничена.

6.) Библиограија.

Браство ТУ, књига 16. Друштва Ов. Саве. У Београду, држав. штампарија. Цена 2 дин. за нечланове др. Св. Саве.

0 моралном васпитању | колама. Говорио на светосавској прослави у Богословији Петар "| Протић, професор. Приход од ове Књиге намењен је Фонду сиром. богослова. Цена, 7.

Наставник, лист просесорскога друштва св. 5 и 6 (септембар — декембар 1894 г.) Власник професор. друштво а уредник Љубомир Јовановић, професор. Цена за. чланове проф. друштва, учитеље чланове учитељ. удружења шест дин. годишње, а за друге 10 дин.

Омладина, св 1. год. П, Издаје српска академска омладина у Загребу. Излази свакога месеца, у свескама по 2 табака. Цена 1:50 Фор. на годину.

Цариградски Гласник, излази у Цариграду од почетка ове године. Власник и уредник је Ник. Ст. Спасић. Цена. за Србију : на годину 14, на по год. 7, на ! 4 4 дин. Адреса је: А Ја РутесПоп Ади Јоџгпа! бегђе „Тгатдтадаћ; бЛазтар« Сопвћап порје — Рбга (Тигашеј.

Џенејзк! Тоуат. б1тазгПо »ртоепзКева пскеуквеса Арцзфуа п Бјађђат«. Св. 3. година ХХХУ. 5

5 пиће бЛазшк кр. хрв. слав. далм, земаљске владе, одјела за богоштовље и наставу. Бр. |. година 19895.

Целокупна дела Љ. П. Ненадовића, у 20 свезака. По предлогу Гл. Просветног Савета г. Министар просвете и црквених послова од 17 дек. Пбр. 680 препоручио за књижнице основ. школа. Цена у повезу за књижнице 20 дин.; неповезане 25% јевтиније. Може се набавити код Љ. Јоксимовића, књижара.

Нови Васпитач, орган за педагошку књижевност. Свеска Хп, год УП. Уређује п издаје Мита Пешковић. Излази у Н. Саду. Цена на год. 8, на по год. 1, на 716 љину

шав прву аи

УЧИТЕЉ 27