Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 41|

вршавамо. Према овоме имамо права тражити од сваког да нас увршћује у редове праве интелегенције наше.

Што се пак тиче нас као грађана и ту вршимо своје дужности; ако нам порезу затраже, ми смо први, ако нас у војску позову, и тамо смо први и ту нас има и редова, и каплара, и поднаредника, и наредника и официра. Не може нам се одрећи да нисмо уредни и први у сваком послу, кад нас наша држава позове.

Али и ако смо ми такви, и ако стоји то, да нам се нема нис које стране шта замерити, ипак се налази елемената у свима нашим странкама, у некој мало, у некој више, у некој много, којима ми нисмо прави. Није им право, ако смо вредни и радимо, није им право, ако не радимо. Није им право ако смо добри, није им право ако смо рђави. Није им право ако смо први, није им право ако смо последњи. Није им право, ако смо весели, није им право ако смо снужевни и т. д. Од чега то долази; То долази отуда што у нас има још доста људи, који не појимају још важност основне наставе, који не разумеју важност и задатак великог имена, које се Учитељ зове; има људи, који још не могу да појме, да ни у једној земљи не може имати ни доброг трговца ни занатлије ни земљорадника, ни чиновника, ни војника — никог док кроз добру школу и кроз добре и благословене учитељеве руке не прође.

Наша је дужност да се у животу управљамо више по начелима доброте, него по начелима правде, и према томе не треба никога да мрзимо и ружимо што нас не цени и не поштује онолико, колико треба, него треба, својски и сложно трионути, па будити свест и љубав према школи и учитељу и код оних. код којих је она заспала, и код оних, који је још немају. Има више путова, којима можемо ићи и тај посао вршити, а наше удружење такође је један од врло добрих путова, да поред осталога рада и тај посао можемо радити. О удружењу је доста говорено за ових 10—12 год. и сваком је од вас познато, шта би оно вредило и каква би ми снага били, кад би сви удружени били, кад би сви другарски договорно послове вршили, кад би сви љубави према удружењу имали и т. д. Јест — познато вам је то, па вас с тога, другови и позивам да наше удружење волите, јер оно без ваше љубави не може да живи. —

За тим је председник представио Скупштини изасланика полицијске власти — г. Тодора Игњатовића писара среског. — Скупштина, се одазва са „живеос.

После је ставио на дневни ред избор часништва.