Učitelj

924 ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИСНА ИЗЛОЖБА

зелени и т. д.) Где је Праг, ту је преко 20 усправљених штапова. Бели један штап иде у вис скоро до високог тавана палате, поред њега су два зелена опет око 3 м. висока. Гледајући остале многобројне ниже, па и оне који су тек неколико сантиметара високи, човек види како су ови новч. заводи у Прагу с огромним капиталом.

Где је Плзењ (Пилзен) ту је после Прага највиша бела мотка. Где су већа трговинска места, ту су штапови и гушћи и већи. Така пада у очи што су ови штапови гушћи, (али не тако високи) око Брна, Краљевог Граца (Кенигреца), Оломуца, Прерове и Простојева.

Како је ових штапова на мапи око 700, то мапа изгледа као каква шума негде виша и гушћа, негде нижа и ређа. Очигледније се величина капитала одиста није могла преставити.

Грађевинство. 1Пто је старо зидарство и инжињерство могло и умело извести, то у неколико преставља онај део старог Прага, што је на изложби. Такође је на изложби подигнут један стари градић (Кокорин). Уз то су многи модели, рељефи, планови и нацрти грађевина и украса истих, путова, мостова, регулација река, осветљена гасом и електрицитетом и т. д. Грађевинар који би највише посматрао ову врсту изложених предмета имао би подуже да посматра како изложене поменуте ствари из новијег тако: и многе из старијег доба.

Позориште. Чесима је позориште омиљена забава. Ретка је варош и варошица која сваке године бар за неко време да не имаде позоришне преставе. А многе вароши имају и по неколико разних друштава, која приређују и позор. преставе (као београд. чеш. друштво „Лумир“). Чак и за дечју забаву имају т. зв. позориште с луткама, што деца сама могу изводити. А за то имају и извесан број позоришних књижица дечјих, као што ће читаоци видети кад о школству будем говорио. Изложба ова, разуме се, морала је изложити и позориште своје. Тако је изложен модел великог народног ческог позоришта, декорације многих престава (модели и слике), слике глумаца разно маскираних, нацрти и мапе које престављају како су почела позор.' друштва (од г. 1849) и како су данас распрострта.

Друшлава. Разноврсних друштава у земљама ческослован. врло је много. Обична је ствар наћи и у селу какво друштво (ватрогасци, читаоница) а већ варошице их имају по 5, 10 а ва: роши и много више. Али од свих друштава најомиљеније је гимнастичко друштво Сокол. Ческо-слованске земље имају преко