Učitelj

ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИСНА ИЗЛОЖБА | 923

пањака, (који су као и наши и који су изложени као антике) била је првих дана нарочита изложба земљорадничких справа, алата и машинерија. То је била читава једна засебна изложба само тога. А ту је било од најмањег прашача, који се руком вуче, и од најмање грабуљице па све даље до највећих машина за кошење, за вршидбу и до највећег парног плуга са 5 рала. __ Све што је до сад за земљорадњу усавршено и што ми готово само на сликама по негде видимо, то се у Ческој већ у велико употребљава. Велики број справа и машинерија са ове изложбе одмах је и распродат и однето да се њиме ради. Остало је склоњено с изложбе, па ће се у том делу изложбе после приредити изложба стоке и разних производа.

Засебан један павиљон пун је свега што се на пољопри_вреду односи. Ту је заступљено и пчеларство, и шумарство и лов; а разноврсне збирке, мапе и нацрти, који се односе на пољопривреду и газдинство, помажу да посетилац види како се развијале и напредовала привреда народа чешког.

Други засебан и већи павиљон, Т. зв. фидустниена палата, износи посматрачу све што се у ческо-слованским земљама израђује у многобројним фабрикама и радионицама. Разни занати И фабрикације' тамо су заступљени, толико, да човек ни у најкраћем прегледу не зна шта пре да помене и истакне. Па ипак ово сад само је бледа слика чешке индустрије. Оно што Чеси имају у индустрији то се не да изложити и преставити само у једном оваком павиљону. Но јубилејна изложба то је пређе изнела више и боље, зато сад није ни било толико потребе за пространију индустриску изложбу.

Трговина. Где је индустрија јако развијена као у Ческој и Моравској, ту је разуме се и трговина такође у јеку великом. А изложба ова морала је и томе дати видно место. Посетилац, кога би ова струка нарочито интересовала, разуме се, да би скренуо пажњу на изложени стари чешки дућан, на пластички престављен начин старог транспорта и на многе друге изложене трговинске ствари; али сам сигуран да би нарочиту пажњу задржао код мапе која преставља новчане заводе у ческо-словен. земљама. Ја трговац нисам, па сам ипак подуже посматрао ову мапу. А то је мапа особите врсте. На великој нацртаној мапи у сађено је врло много усправљених штапова разне боје и разне висине. То преставља где је какав новчани завод. Висина штапа казује величину капитала (1 см. == 50.000 фор.), а боја значи какав је новч. завод (н. пр. штедионице бели штапови, банке —