Učitelj

ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИСНА ИЗЛОЖБА 927

Све ово троје има да. изложи и престави ниже школе т. ј. _ дечја забавишта, основне и продужне школе и неке хуманитарне школе, као што су за слепе, глувонеме, за идијоте, за сирочад, за напуштену децу и т. д. Остале школе, средње и више, тако рећи — „сјајно осуствују, на овој изложби. Оно мало нацрта и статистичких прегледа, који " престављају стање и напредак слушалаца чешког универзитета, њихових дружина и т. под. то тако рећи не пада у очи на овој изложби, то ни из далека не може престављати више школство. Но ипак колико толико разјашњује највише, универзитетско школство; а средње потпуно није заступљено ничим. Ако питате зашто, одговор вам је у оном, што бечка влада пре би помогла да ове изложбе не буде, него да буде што потпунија и лепша. Средње школе су државне установе а ниже су земаљске и општинске. И оно што је под непосредном командом бечке владе није дошло на изложбу, „остало је код куће.“ -

Штета је, разуме се, што целокупно ческо школство није заступљено, али ипак и ово, што је ту, сјајно илуструје ниже школе, а то су праве народне школе.

Да разгледамо ова два школска павиљона.

У већем павиљону су заступљене матерске школе (деч. забавишта), обеце шшк. (основне шк.), мјешћанске шк. (градске или више осн. шк.), педагошки писци и литература педагошка, школ-

ска и за младеж. -

На средини, одмах чим се уђе у павиљон, изложен је

Музе Коменскога. На високом постаменту стоји кипјЈ. А. Коменског. скоро у природној величини, а около тога су изложене бисте Коменског, рељефи, медаље, слике — све где је Коменски престављен било моделом, рељефом или сликом. Нису изостале чак ни кутијце за палидрвца, које на себи имају слику Коменскову. Даље су овде изложена сва дела Коменскова и сва друга која су изашла о њему приликом тристагодишње прославе, и иначе (преко 200 предмета). Ту је и неколико снимљених и оригиналних рукописа Коменскових; ту је и мапа на којој је обележено куда је Комен. путовао и где је живео; а ту је и дирљива слика на којој је престављено како Коменски као изгнаник на граници отаџбине прашта се'с њом и благосиља је.

Около Коменског музеја и у одељењу одмах до овога изложена је: | Ллаарија ч новија педаг. п школ литералиура са сликама и рељефима неких педаг. писаца. Испод слике или рељефа педаг.