Učitelj

ОСНОВНА НАСТАВА СВИХ ЦИВИЛИЗОВАНИХ НАРОДА“)

(По Геуаззепг-у).

оф

У данима кад се ради на реорганисању наше основне наставе, неће бити на одмет, да се види како се састоји у других образованих народа. Подаци су врло пажљиво прикупљени. Разноврсни су и поучни. Бар за нас биће од интереса, тим пре, што посматрања Сеуазвеџг-ова највише додирују 19 век. По тим подацима израђен је и овај чланак, који ће бити први у низу чланака од истога писца. Ми се иначе много угледамо. Ако се тако намеримо на што добро и корисно, биће леп изузетак од досадашњице. Искуство, ма и туђе, није никад од штете, Нарочито ово вреди за младе народе Угледајмо се на старије и напредније. Паметно угледање, неоспорно је напредовање.

ж ж х

Деветнаестом веку се придевају разна имена. Не. може да се нађе једно име, којим би се обележиле све његове тековине. Поред имена: век природних наука, век електрицитета, и т. д. зове се још и веком основне наставе. Прилично име. Погрешило би се, ако би се мислило, да се тиме оће да обележи доба постанка осн. школа. Не. Њих је било у давној давнини у разних народа. Оне тада не само што не беху ни налик на основну школу нашега напреднога века, но имађаху пред собом и другу сврху. Тако је било са осн. школом и у минулим вековима, што стоје непосредно пред нашим веком. Реформација је хтела, да основна настава постоји ради религије. У 18 веку хтедоше, да настава служи хуманизму, идеји, која је позајмила и своје име веку своме. Деветнаести век, зове се веком основне наставе с

#) Под овим насловом излави низ чланака у „Ееуџе Редасогаџе“-у. Пошто је свршетак „Учитељеве“ године, то доносимо овде један одељак, остављајући остало за идућу год. Ур.

пећ АЕ о сен“