Učitelj

940 ОСНОВНА НАСТАВА СВИХ ЦИВИЛИЗОВАНИХ НАРОДА

побољшању свију својих чланова. Основном наставом подиже се интелектуални ниво друштвени. Непосредна последица тога, биће материјално и морално побољшање друштвено. Ове мисли обузимаху лагано масу, док их најзад не прихватише и врхови, управе државне. Оне победише. Организатори основне наставе у Француској истицаху важност њезину овако : „Проширена настава на што ширу масу народну, биће њезино друго крштење“. У овим речима нема много претеривања.

Још једна оптужба против основне наставе. Страховало (562 да ће она оставити друштво без посленика на тежим радовима. Ово је потекло из реда оних, којима велика брига беше да што потпуније одрже своје залудничење. Они живљаху о туђем зноју. Изгубити то, не беше мала ствар. Без сумње, неки ће занати имати мање радника, а неки више. Покоравајући се оном неодољивом захтеву: желети живети, ниједан посао не може остати без и једног посленика. Најзах кад основна настава унапређује друштво, онда с каквим се правом сме крњити слобода личног усавршавањаг Каквих би било незгода и тешкоћа од тога» Доиста никаквих. С пуним се правом сме рећи да је интензивнија и експанзивнија настава искувљење човечанства. Пред овим морају да занеме ситне душе, себични грабљивци.

Највише нас интересује 19 век. Да не спомињем поименце оне светле умове, који засноваше основну школу. Они су познати и без нарочитога помена. Њихове снажне мисли бродећи преко деценијума и читавих векова, доспеше и до наших дана. Ретко је која одбачена, мало је која измењена, многе су се сачувале у целини. Оне су данас у потпуној снази својој; оне владају без противника. Данас се Педагогија озбиљно студира; примена њезиних принципа веома је проширена. Све што је у држави од утицаја, живо се интересује основном наставом. Отуда оно обиље педагошких радова у нашем веку. Има их готово више но у сва три минула века, ма да и 16 век беше, у овом погледу, плодоносан.

Деветнаести век је век озбиљног реформисања основне наставе. У његову почетку издају се већ закони, који јој изближе сврху одређују. У Холандији први закони о основној настави постали су 1801, 1803 и 1806 год. у Баварској 1802 тодине изишао је први закон о овој настави. У Прајској, установљено је министарство за просвету, цркв. послове и медецину 1817 год. Већ 1819 год. издају се прелазни закони о осн. школовању. У великом војводству баденском, организована је