Učitelj

118 О ДУШЕВНИМ БОЛЕСТИМА И ВАСПИТАЊУ

Васпитачи, а нарочито учитељи основних школа, треба дуже времена да штеде од јачих умних напрезања и од већих узбуђења душевних оне ђаке, који су од горе изложених болести боловали па оздравили и опет отпочели походити школу. —

8. Џолни иступи сматрају се као врло важни узроци лудилу, јер слабе и изнуравају целокупну снагу нерване системе. Овај узрок може и да створи наклоност на лудило где она не постоји, а где већ постоји та наклоност, може да је појача и да убрза појаву и развој лудила. Ови су ексцеси — веле писци — најшкодљивији у млађим годинама. Али, мора се напоменути да су врло често полни иступи последица већ отпочетом душевном обољевању, а не његов узрок.

Полне иступе деле писци на природне и неприродне. Природни се не тичу основног васпитања, те се неће овде о њима ни говорити,а у неприродне долази онпанија од које врло често пате и ученици основне школе.

Овај порок у толико је опаснији што се врши обично у младим годинама и што је често скопчан с нерваним поремећајима, који су по себи непосредан узрок душевном обољењу. Уз то долази још и та околност, што овај порок, сувише бујним уображењем, производи јако раздражење централне нервне системе, које, кад се чешће понавља, такође изазива наклоност ка душевним болестима, а ако наклоност већ постоји, појачава је и преобраћа је у право лудило.

Можда ће доцније бити у „Учитељу“ више говора "0 овом пороку, у нарочитом чланку, а овде нек је само оволико напоменуто: многи не верује, али је неоспоран Факт да се овај порок налази чаки у најмлађим гонама основног школовања. Писцу ових редова познато