Učitelj

КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ “128

срца радујемо што је један од г. г. писаца горе истакнуте књиге човек који је с одличним успехом свршио учитељску школу у Крагујевцу па потом био неколико година и учитељ. Он ће, нема сумње, најбоље од свих наших стручња а бити у стању расправљати ово тешко а овако важно питање. Ми апелујемо на његов патриотизам и његову познату вредноћу и очекујемо од њега скоро какву расправу по овом питању. С. М. А.

ЖЊИГЕ ЗА ДЕДУ

—_—==————

Н. Познаков је у Русији један од најбољих познавалаца дечје књижевности. У журналу „Образованте“, има већ више од дванаест година, редовно прати сваку књигу, која је деци намењена, и за то му је глас у овим питањима ауторитетан. Своје погледе о томе, какве треба да су књиге деци намењене, Формулисао је он у тринаест тачака Држимо, да је корисно упознати и наше читаоце са овим погледима, јер је последњих година, дечја књижевност стала квантитативно нагло расти.

1. У данашњем васпитању заузима читање врло видно место, | као један од најважнијиг му елемената, јер помаже да се код деце

створе и развију правилни погледи на свет и тиме у знатној мери _

помаже даље развиће човеково.

2. Имајући на уму, колико је важно, кад се човек од де-. тињства навикне читати, неоптодно је, да сви који су у близини детињој пажљиво тралле шта оно чита, не дајући му у руке књигу пре него што су је одраслији прегледали и нашли да је она корисна по његово васпитање и образовање — неопходно је дакле чувати га од сваке рђаве књиге, која би могла штетно утицати _ на детињу душу, која лако све. прима и свему се подаје. ·

3. Читање фе корисан посао и не служи само забави детета и младића, него треба да утиче равномерно на духовно развиће у животу човекову тј. да утиче колико на његов ум, толико и на ње.

5 # 9%