Učitelj

124 КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ гову машту и осећање — треба да служи сврхама и образовања и васпитања, да пружа подједнако хране и уму и срцу, да 60гати ум знањем помажући тиме образовању а у исто време да младу душу одушевљава идеалима добра, истине, лепоте, идеалима религиозним, моралним, породичним, националним. Васпштна, је сила читања у томе, што оно развија ове идеале.

4, Свака књига деци намењена треба да је морална, пуна садржаја, истинита, умешнички израђена, а излатање у њој треба да је просто, правилно, лепо, и подешено тако да је деца могу појмити.

5. У књизи деци намењеној не треба да се нађу: сувишна реалност ; грубост слика и језика, која је противна лепоти; извештачено старање да се подражава детињем тону и језику, јер то у књигу уноси лаж ; унапред постављена тенденција, због које садржина књиге не може бити ни испитана ни уметнички изведена ; празнина садржине која даје књизи карактер непотребна ћеретања ; сувишак фантастичнога елемента које може машту детињу упутити рћавим правцем ; догаћаји страшни. пуни невероватних доживљаја и интрига; рђав стил и рапави стихови, књижевни говор недоступан појимању неразвијенога читаоца, дијалектичке особине, које одвикавају децу од правилнога чистога говора.

6. Књига за децу треба да је и по спољашњости својој лета. привлачна, како би и с те стране освајала пажњу и симпатије читалаца. Слике у књизи помажу очигледном престављању текста, и за то морају бити лепе и тексту сагласне ако неће да промаше своју мету. Али опет за то у сликама и спољашњости не треба да су књиге раскошне, да деца, привикнув на раскошне књиге, не би одбацивала књигу која је издана просто, али је по садржини врло добра,

7. Књиге деци намењене треба да се одликују равноврсношћу у садржају који треба само да је изнет у облику који деца могу схватити. Осим одличних производа књижевних (бајака, басана, прича, приповедака итд.) корисно је да деца читају оно што их упознаје са резултатима људскога знања из ма које области: књиге историјске, географске, описно-етнографске, путописи, чланци из јестаственице — али излагање у свакој од ових књига мора бити лако; свака од њих треба да се лако чита и лако разумева, како би тиме привлачила децу и занимала их својом садржином.

8. Не могу се у дечју књижевност пустили комади за дечје позорилише и књиге тумористичнога, карикалпурнога садржаја ; и једне и друге су непедагогичне, јер развијају у младих читалаца