Učitelj

УЧИТЕЉСКЕ НЕПРИЛИКЕ 129

За расправљање ове ствари надлежан је одбор петорице, чије решење одмах постаје извршно. С тога поступите по чл. 91 џи 28 закона о осн. школама, па о томе поднесите извештај, а ова акта предаћете архиви школ. одбора у М. Свеје ово требало извршити и према ранијој министарској нареби од 17 т. м. ПБр. 6038.“

Министар шросв. ч цркв. послова Љуб. Клерић. ПБр. 6521 2 маја 1895. године Београд.

И ово наређење господина министра, није имало никакве вредности за општ. суд, нити је он што по томе хтео радити. Учитељ је морао још неколико пута жалити се министарству и само министарство нарећивало је још неколико пута, докле ЈЕ се једва успело да се одбор „петорице“ састане који је ту ствар решио у корист учитеља. Седам месеци требало је, да се учитељ тужи, док се одбор, петорице састане.

»

О појавама ове врсте може се писати на дугачко и на широко; али то не чиним, јер код ових факата. залишно је. комантарисање. Може се још сличних примера наводити из других школа, али то овом приликом не чиним зато, што је и ово доста да види ко очи има, да чује ко уши има.

Износим ове слике, које најбоље илуструју стање нашег учитељства и каквом су гоњењу и кињењу они изложени, од стране општинских власти па чак и њихових писара. Келим, да надлежни ово прочитају и добро размисле у каквом се жалосном положају ми налазимо, па да изволе настати да се овако што по школама и судницама више не дешава.

Саватије М. Грбић

учитељ

танана

„ + „) И ми екрећемо пажњу на ове интересантне, а жалосне примере из наше осн. школе. На наше учитеље често се диже повика, како се сувише мешају у полигику, у општинске и друге ствари сем школе евоје, а како треба они да гледају само своју школу и т, д. Ови примери пак показују како многи учитељи оваким поступцима буду изазвани и принуђени да се мешају и у избор кмета и