Učitelj

ОСНОВНА НАСТАВА ЦИВИЛИЗОВАНИХ НАРОДА

138

води земаљска политика. Изричући ову истину, он није ни помишљао, да ће она наћи потврде и у маленој Србији.

У Немачкој први завод ове врсте датира се од 1698 године, рајем осамнаестог века Немци имађаху триестак учитељских школа (Цећгег Зепипаге). У првој четвртини нашега,века, по паду Наполеоновом, број им порасте до четрдесетак, нарочито у Прајској, благодарећи заузимању министра Алтенштајна. Данас их Немачка има више од сто седамдесет.

У Аустрији их је било до 1880 год. од прилике петнавст; давае их је 69. Оне су отворене и реорганисане нарочито после 1848 године. У Мађарској су оне увелико на дневном реду. Има их до 10.

У Швајцарској се прва учитељска школа датира од 1199 год. (Отворена је у Луцерну. Овим је учињени само покушај. Доцније 1882. год. отворене су учитељске школе у Цириху и Берну.

У Француској, за владе „Народног Конвента“ отворена је прва учитељска школа И ако је заснована на широкој основи, опет је била кратка века. Стотодишњица њезина отварања прослављена је ове године. Друга је отворена у Штрасбургу 1810 Она се одржала, „Друштво за Народну Наставу“ отворило је за време ресторације неколико курсева за практичну спрему учитељску. Мартињак је отворио десетину школа учитељских. Али отварање њихово својски је прихватила револуције од 1880 године. Онда кад је изгласан Гизо-ов (бУГ20|-ов) закон о основној настави отворено је 36 учитељских школа. У честим променама политич. прилика, Француских, налазаше се људи, којима беху сумњиве ове школе. 'То се огледа и у закону 105 марта 1850 год. Напротив, министар Дири Пигуу) даваше им много важности. Најзад 1819 године законом се наређује, да сваки департман има бар 1едну учит. школу за учитеље, а једну за учитељице. Дозвољено је било у крајњем случају, да два департмана заједнички издржавају једну школу. Благо дарећи томе, Француска са Алгиром имала је 1892 године 81 учитељских школа за учитеље и 80 школа за учитељице.

Савезне државе добиле су своје учит, школе заузимањем своја два човека (СЋ. Воукз и Ногасв Мапп). У 1889 године имађаху 184 школе.

Еглеска има приватне учитељске школе. На њих и држава нештедмице троши.

Без велике бојазни од погрешке, слободно се сме рећи, да скоро сви цивилизовани народи имају учитељске школе.

___ Програми ових школа су веома опширни. Они су се мењали, идући упоредо са променама основне наставе.