Učitelj

НОВОСТИ И БЕЛЕШКЕ 518.

Предлог народној скупштини. — 1. Тома Вучићевић посланик подниво је предлог скупштини у коме тражи: да се у основну школу (1 и ТУ) рав уведе обавезно учење Пољске привреде, у вези са практичким радом. Да општине евакој сеоској школи даду дан ораће земље, која ће морати бити ограђена. Да би се могло више времена поклонити овом предмету, преллагач тражи да се програм из неких предмета скрати, пли неки предмет са свим изостави. Да би учитељи били вичнији предавању овог предмета, тражи, да. се Пољ. Привреда предаје у учит. школи и то више практично. Скупштина је овај предлог упутила одбору.

=

Понлони Учитељском Удружењу. — Учитељском Удружењу поклони ли ву: г. д-р. Љуба Недић, професор В. Школе: 100 ком. књига „Из новије српске лирике“, г. Пера Марковић, предавач: 10 књига, „Слике и Догађаји“ и 10 књига „Методички рад“, г-ђа Јелена М. Илића, учитељица: 100 к. „Песме Милутина Ј. Илића“, г. Благоје Недић, порезник у пензији: 100 к. „Збирке“, Трговина код „две лепе сељанке“: 2 велика и 3 мала жанилска застора: Нека је свима овим пријатељима Удружења велики хвала од стране српеких учитеља.

ж

Срећке. — Срећке Учитељског Удружења готове су и од | де. цембра шаљу се на распродају. Срећке су штампане на беличастој хартији „пергамену“ плавом бојом а бројеви срећака црвеном. Свака срећка пра дну нови жиг: „Главни Одбор Учитељског Удружења“. Срећка стаје 1 динар (1 круна). Продавци имаће 10% рабата. Свака срећка мора добити згодитак ако нв већи а оно најмање онолико, колико срећка стаје. Многи су добици у одабраним књигама, нарочито у књизи „Галебова Стена.“

Како је приход лутрије намењен подизању Учитељског Дома, надамо се да ће и учитељи и сви пријатељи срп. учитеља евојски заузети око распродаје срећака.

Х |

0 чешким школама — Г. Д. Ј Пушниковић, учитељ, који је. скоро годину дана провео у Чешкој ради проучавана уређења осн. и других школа, држао је 26 новембра предавање на збору београдских учитеља о чешким школама. На овом састанку г. Путниковић је говорио о школским зградама, о школском намештају и о наставним средствима. Предавање је било саслушано са. особитом пажњем, јер је предавач врло лепо и вешто ово извео и изнео врло

6 24%