Učitelj

340 ЕПИДЕМИЈА ХИСТЕРО-ЕПИЛЕПТИЧНИХ ГРЧЕВА

минута, а затим се свест опет повраћала. У почетку тужиле се болеснице још на умор, но после једног сата бивале су опет ведре и задовољне. Грчеви нису наступали једновремено код свију болесница, но наизменце. Пошто се учитељица а и деца беху поплашили,. а понашање болести искључиваше присуство заразе, школа је затворена, но само на неко време. При отварању школе 11. Јуна, после тог привременог осуства, још првог дана оболеше две девојчице, које су дошле биле здраве. Узнемирсност међу становништвом и ученицима била је сада толико велика, да је школа морала бити сасвим затворена. Лекар је лечио и осматрао болеснике. С обзиром на малокрвни изглед иоскудну исхрану организма, добијали су пацијенти препарате гвожђа и бромкалијума, снажну храну и бављење на слободном ваздуху. Потпуно су оздравиле 4 од7,атри су још и даље од времена на време добијале слабије "нападе. Сем тих 7 девојчица из П. класе, нису се јављали никакви други случајеви у осталим класама, а ни међу становницима варошким. И код оболелих напади се ван школе јављали врло ретко, међутим за време предавања се сваког дана понављаху. Учињена испитивања нису дала никаквих позитивних резултата. У месту Вале са здрављем становника последњих месеца било је врло добро, изузимајући наступну грозницу, која влада у целој околини.

Школска је зграда нова; поједине просторије пуне ваздуха и светлости. Собе су гри земљи окренуте к сунцу; високе су 4# м. са 254. куб. м. ваздушног про | стораи 5 великих прозора. Без обзира на осуство особите вентилације, хигијенске прилике школских соба биле су врло повољне.

У П класи био је 56 ученица — по 4 у једној клупи, и на сваку долази по 4 куб. м. ваздушног простора. Ученице су биле у 10—12. год.; изгледају све врло.