Učitelj

ЈЕДНА СМЕТЊА ШКОЛИ 361

гама нема ни помисли. И док се год не почне водити строг рачун о извршењу свих наређења, дотле ће многи учитељи злопатити без најнужнијих потреба, а и настава једнако храмати.

Но има случаја, где ср. власт не само што не обраћа довољно пажње на извршење неког наређења, него може баш учинити смвтњу извршивању.

Да ли оваквих случајева има повише, није ми познато; али се такав случај десио са мојом школом, који ћу ја у кратко изнети пред поштоване читаоце, где ће се видети, да ср. власт својим поступком може учинити сметњу извршивању појединих наређења, и одвратити одбор, да у будуће с тешком муком набавља поједине шк. потребе.

Још од месеца јуна прошле године, постоји наређење, да се набави за школ. књижицу „Албум слика српских владалаца.“ Месеца октобра такође прошле године. ово је наређење поновљено, а у једно јављена и продајна цена „Албума“, и најстроже се наређује школ. одбору, да пошље новац ср. власти у року од 4 дана. Тог истог месеца наређује се, да се пошљу 12 динара за Просветни Гласник. |

Како је ова школа скоро отворена, те располаже са малим бројем наставних средстава и књига, одбор је у свакој прилици, према могућности, набављао шк. потребе и учила. Па и овом приликом одбор поступио је по горе реченим наредбама и одмах месеца октобра послао ср. власти 5:50 дин. за „Албум“ и 12 динара за Пр. Гласник. И ево, навршила се равно година дана, а од „Албума“ и Пр. Гласника нема ни трага ни гласа.

На три месеца пошто је положен новац, одбор се обратио ер. ср. власти и упитао, шта је са тим положеним новцем Ср. власт одговара, да је новац послат коме треба. Одбор је још неко време чекао, и онда се обратио министарству просвете с молбом, да се пошље оно, за шта је школа платила. Одбор је мислио, да је новац послат министарству, па за то се истом и обратио.

Али долази одговор, да министарству није послат никакав но-

"вац одер. власти за ову школу.

Приликом одем ср. депозитару и упитам за тај новац, и кад сам добио одговор, да се новац налази још у ср. начелству, упитам га, због чега није до сад послат.

Одговор је гласио: до сад нису све школе положиле новац већ само неколико; а кад све школе положе новац, онда ће се за све послати од једном. (То је по свој прилици у интересу штедње времена.)