Učitelj

392 ЗАБАВА И ПОУКА

постаће њен прави просветитељ; и деца ће га више запоштовати | и више ће пазити на себе у школи, кад буду знала да ће о свему дознати и родитељи; учититељ ће имати мање неприлика са родитељима, грађанима и општином. Ево, нпр. у овом случају, да учитељ вије зовнуо у школу оца Милисављевог, Поп-Стојана, и с њим се споразумео, ко може знати да не би попадија, па можда с њом и поп, узбунили цело село кад им у вече не би дете дошло кући и кад би чули да је остало и преко-ноћ у затвору. А није ни мало тешко замислити да би потом могао уз попа пристати и председник општине, и други сељани, и да би се могла отворити читава по ворка тужаба и с једне и с друге стране — од чега би школа и васпитање ђачко имали штете, а учитељ и штете и једа.

Бе

Оно што се дете оставља и преко ноћ у затвору У школској учионици, само, без осветљења, па и ако је то и отац детињи одобрио, па и ако је учитељ становао у истој згради — ипак је васпитачки неправилно. Оно, нема сумње да тешке бољетице често захтевају и тешке операције, а екстремни поступци и екстремна, средства за поправку. Али, ја не увиђам да је овако крајње средство било потребно у овом специјалном случају, тим пре што је ово био први иступ Милисављев у школи. Доста је било да је остао у затвору до првог сутоња.

:

Учитељ је смислио шлан, како ће лечити свог раслуштеног ученика. «Радићу — смислио је он — с њим све оно штононе другима. Радићу онако без ралога као и он, и то ћу чинити све дотле док сам не осети како јетешко кадсе неком неправда чини!“

У овом плану ама нечег правилног а нечег неправилног.

Онз. што учитељ намерава да ради с ђаком све што и он ради « другима — и акоу великој већини случајева није васпитачки оправдано, у неким нарочитим случајевима оно је баш потребно. Може се пристати да је овај начин био потребан у овом датом случају са Милисавом. Јер, заиста, где је лете толико запуштено да нема појма о туђој својини и о осећањима оних којима оно ствари краде, ту једна ма и вештачки удешена, крађа његових омиљених ствари може да отвори очи детету о његовом рђавом раду. Исто тако пустом и својевољном детету могу се пустахијством и разу зданошћу према њему, ма и извештаченим, изнети јасно пред очи његови рђави поступци. Тим начином се може учинити да оно но само сазна но и да осеши погрешност свог делања.