Učitelj

ИЗ ШКОЛИНА ЖИВОТА 395

ИЗ КОЛИКА ЖИВОТА

ЈЕДНО ОРИГИНАЛНО ПРЕДАВАЊЕ

Аранђеловић је уписан у 1 разред 20. октобра 189.. год. наређењем министровим, по молби његовог оца.

„До тога времена с предавањима у | раз. прилично сам био измакао. Но кад је Аранђеловић дошао у школу, морао сам наћи начин, како ћу и шта ћу с њим. Одмах се решим, да и с њим почнем од почетка у свему, а са осталима да, у исто време, помовим то. Да би ми то било лакше и краће, придржавао сам се Упуества Јовићевог.

За неколико дана с Аранђеловићем сам, понављајући у исто време и са осталима, дошао до „разликовање животиња, биљака и ствари.“

Сва су предавања ишла евојим обичним редом, али ово предавање „разликовање животиње, биљака и ствари“ оригиналношћу својем, одвојило је било од свих. С тога је вредно да га на овом месту саошштим онако како је текло. Признајем у напред, да ме је Аранђеловић у току предавања својим чудноватим одговорима, оригиналним мишљењем и јасним причањем зачудно тако, да нисам знао шта о њему да мислим.

»

Дошав на то предавање испричам ону причу о псу, босиљку и секири, пошто сам га претходно упознао и објаснио му шта је животиња, шта биљка, а шта ствар Он- понови причу. Да би из ње извео разлику између босиљка, животиња и ствари, почех да му стављам питања, с намером, да и остале по што шта пропитам.

— Је ли истина ово, Аранђеловићу 2

— Јесте истина, одговори он.

~ Па зар може босиљак да иде

— Може, одговори он.

— Да ли може 2

— Може.

— Може ли пас да иде:

— Може.

Може ли секира 2