Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА 415

уважи оставку и избере другога за уредника, јер му је апсолутно немогућно да и даље остане уредник због својих домаћих послова. Гл. Одбор уважио је оставку г. Д. Ј. Путниковића, али сажаљева, што је он сад у невреме напустио ову дужност.

Ш.

Послв примљене оставке на уредништво г. Д. Ј. Путниковића, Гл. Одбор одмах је једногласно изабрао за уредника г. М Велицког и умолио га да се ове дужности прими. |

Г. М. Велицки после. дужег разлагања да се не може ове дужности примити, јер је заузет другим пословима, најпосле је на молбу Гл. Одбора, изјавио, да се прими ове дужности.

За овим је поведена реч о награди уреднику, коректору и експедитору „Учитеља“. Ова јо награда била 100 дин. месечно, али је М. Велицки, на молбу Гл. Одбора, пристао, да ова награда буде 80 дин. месечно.

Уредник ће држати и коректуру са наградом од 60 динара месечно а експедицију ће и даље вршити (. У. Ђорђевић с наградом од 20 дин. месечно.

У.

Повела се реч о приређивању П кола срећака у корист подизања Учит. Дома. Председник Гл. Одбора рече: Гл. Одбор решио је у начелу, да се приреди П коло срећака, у корист поди зања Учит. Дома. Сада треба, утврдити шлан за приређивање ове лутрије. Да би Удружење имало веће користи од ове лутрије, треба, заинтересовати купце срећака да би све могло продати што више па с тога предлаже, да свака срећка добије најмање онолико колико вреде срећке. Свака срећка да вреди 1 динар, а да се изда 20-30 хиљ. срећака. Већих згодитака да буде 150 у ства. рима. Главни згодитат да буде 15 држ. лозова у вредности 1.500 динара, 11 згодитак О држ. лозова у вредности 500 дин. Остали згодитци до 100 да буду у стварима у вредности од 0—900 дин. а све остале срећке да добију по једну лепу илустровану књигу, коју ће Гл. Одбор да штампа. Ова књига да буде „Галебова Стена“, коју је с Француског превео г. М. Ђ. Милићевић, књижевник. Књига је врло лепа за лектиру омладине. Да је избор књиге добар, јамчи нам и то, што је ову књигу тражило одг. М.ЋЂ. Мили ћевића и Професорско Друштво да је штампа за лектиру омладине. Ми ћемо умолити г М. Њ. Милићевића, да нама ову књигу по. клони и да је штампано за намењени циљ, украсивши је и са 15