Učitelj

основне И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ

У

ЕЕТТТЕСОЈ

(НАСТАВАК)

Боље и новије школе обично имају уза зид по две табле, у дрвеном оквиру удешене тако, да се једна подиже кад се друга спушта. Обе висе на узици која иде горе преко чекрка. Кад се једна испише, гурне се на више, а друга се повуче доле и на овој се настави писање. Ове табле су обично много веће од наших, а тиме што су две, разуме се, да је још више места за писање. Ако је потребно дл се какав задатак песма или цртеж остави ђацима дуже пред очима. онда се једна табла подигне горе, а друга служи за писање на часовима.

Но има и других табла, осим оне главне, која стално стоји _ напред до стола учитељева. Мноте школе имају их још пог—8. У неким учионицама налазио сам их и по 5—6 табала. Чешки учитељи веле: што више табла то боље; никад табле у школи нису сувишне.

Ове друге табле висе около по зидовима. Оне имају на горњој страни две куке (г), а у зиду су углављене гвоздене вешалице (=) о које се табла закачи. Кад треба да се на њој пише или црта, скине се табла са зида, и прикачи се за ону предњу сталну таблу. Кад се на њој напџише или нацрта и кад је ваља. после предавања склонити, она се опет обеси на зид. И тако се у многим школама може видети на једној табли нацртано што из земљописа, на другој из физике, на трећој песма. каква, на "четвртој слика за цртање и. 7, д. -

у