Učitelj

ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ 545

49

Ове покретне табле су танке и лаке. Неке нису од дрвета него од платна или мушеме. На дрвеном оквиру разапета је јака. црна мушема, излењирана или чисто црна и то је табла. Како ме учитељи увераваху, овакве табле од платна врло су подесне за писање, а нарочито за цртање. Подесне су зато, што се платно под кредом мало угиба, те се лако повлаче нарочито кружне линије.

Где је више табала, неке су чисто црне, друге излењиране за писање, треће за ноте, четврте истачкане за цртање.

У једној школи (у Роудњици) нашао сам таблу сасвим оригиналну. Не пише се ни на дасци, ни на платну, већ на - зиду. Зид је за то нарочито удешен: углађен, цементован и обојен црном бојом. Управитељ те школе, који је дошао на мисао да овакву таблу удеси, који је то и извео, увераваше ме да се по таквој табли пише лакше и летише него по ма каквој другој. Ја сам и сам опробао то и уверио сам се да се кредом пише врло лепо. Зид је тврд и креда га не може да гребе. Пише се кредом по њој као по каменој таблици. Око ове табле на зиду умештен је дрвени рам, те изгледа као каква велика кемена таблица.

Оваква табла истина не може се кретати, нити подизати и спуштати ; али то није ни потребно кад је табла доста велика (дугачка преко 3, а широка преко 2 метра). Како је овака табла постојана и не стаје скупо, мислим, да би се тако што могло опробати и код нас. Тако исто, мислим, да би требало наше табле с ногарима замењивати таблама без ногара, које се уза зид подижу и спуштају. А постоље свакако треба, да је дуже, те да се пружа и испод табле.

Испод табле или до ње је полица за сунђер и креду. Уз сунђер обично иде и крпа. М то је веома практична ствар, на коју скрећем нарочиту пажњу читалаца. Јер сунђер покупи у се прах од креде, те, кад се њим брише, табла остане опет бледа. Сем тога, табла се спорије суши после брисања сунђером, јер он оставља више воде. Крпа боље покупи воду и боље избрише креду. У чешким школама брише се табла прво сунђером, па онда влажном крпом. И брисање ово врши се практично. Кад је табла исписана, учитељ да знак и одмах изиђу два ђака из првих клупа, па један сунђером брише напред, а други крпом за њим. Табла се избрише брзо и лепо.

Овако брисање табле, требало би одмах и код нас _ узети. Уз сунђер треба имати и крпу, а барем њу можемо имати, још и пре него сунђер.

учити 50