Učitelj

556 ХИГИЈЕНА УШИЈУ КОД ДЕЦЕ дно чуло не забољева тако често као уво. Ово нам је појмљиво, ако се сетимо да, код ових болести, микроорганизми, који се у великом броју развијају, изазивају гнојева запаљења у носној дупљи, која се затим кроз евстахијеве трубице даље преносе на ушну душљу иза бубњаче. Пробијањем бубњаче, разоравање слушних кош чица (чекића, наковања и узенгије) постаје отежани слух, а даљим ширењем болести на лавиринт може постати и потпуна глу воћа. Из приФилактичких узрока треба у току поменутих заразних болести уста и носну дупљу чешће преко дана испирати слабим антисептичким растворима.

Код кроничниг општиг болести, као што су скрофулоза, рахитос 'енглеска болест), туберкулоза, анемија, урођени сифилис, које се обично јављају поболевањем органа за слух, рационалним хигијенским мерама може се такође много учинити. Снажном хра ном, здравим станом, бављењем у чистом ваздуху и лекарском помоћу можемо не само да спречимо појаву болести у уву, него можемо је, ако већ постоји, задржати да се даље не шири.

Од спољашњих штетних посљедица да напоменемо прво улазак хладне воде у уво при умивању, купању и душевима. У многим случајевима остаје то без икакових посљедица зато што вода не доџре до бубњача. Но код многих се појави запаљење слузокоже средњег ува. Ма да се многи од ових случајева излече, ипак често остане пробијена бубњача, уво цури, и елух постане отежан, При купању ученици треба главу да држе тако да не уђе вода ни у уста, ни у нос, ни у уши. Из овог разлога не треба. се при купању гњурати, а још мање скакати у воду, јер у последњем случају поред осталога може да се деси и то да бубњача прене. Но ако се без гњурања и без скакања баш не може — онда треба уши запушити памуком који је наквашен зејтином. Сем поменутих уз рока делају штетно на ово и фладне ваздушне струје, снажна, промаја, влажно ветровито време, назеб, проузрокујући акутна запељења бубне опне и средњег ува Код многих ученика не утичу штетно ветар, хладноћа и влага, док међу тим код других јављају се после ових уплива (влага, хладноћа, ветар) осетљивост, болови, осећаји притиска у уву као почетни знаци запаљења. Назеб се може избећи најбоље ако су деца према каквоћи времена добро одевена, и ако влажно одело и обућу чим кући дођу свуку са себе, и узму суво одело и суву обућу. Деца са болесним ушима, кад је рђаво време, треба да носе у њима памук, а при лепом времену, , и кад су код куће то и није потребно. Даље, врло су шкодљиви.о за уво јаки звуци и бављење у локалима где је велика ларма